Владимир Путин сравни инвазията на Русия в Украйна с битката срещу нацистка Германия в реч по случай 80-ата годишнина от края на Сталинградската битка.

Позовавайки се на решението на Германия да изпрати танкове Leopard в Украйна, той заяви, че историята се повтаря.

„Не е за вярване, но е истина“, каза той. „Отново сме заплашени от германски танкове „Леопард“.

Германия е една от многото страни, които помагат на Украйна да защити територията си.

Русия започна своята кървава, пълномащабна инвазия преди почти една година, което накара западните страни да изпратят оръжия и помощ на правителството в Киев.

Говорейки във Волгоград – съвременното име на Сталинград – г-н Путин намекна, че може да се стреми да премине отвъд конвенционалните оръжия.

„Онези, които се надяват да победят Русия на бойното поле, изглежда не разбират, че една съвременна война с Русия ще бъде много различна за тях“, каза 70-годишният лидер.

„Ние не изпращаме нашите танкове до техните граници, но имаме средствата да отговорим. Няма да се ограничава до използването на бронирана техника. Всеки трябва да разбере това.“

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отказа да разясни коментарите на г-н Путин, но каза пред репортери, че „докато колективният Запад доставя нови оръжия, Русия ще използва по-добре своя потенциал за отговор“.

Г-н Путин беше във Волгоград, за да отбележи годишнината от края на битката при Сталинград, конфликтът от Втората световна война, при който съветската армия плени близо 91 000 германски войници и обърна хода на войната.

Над милион души загиват в битката – най-кръвопролитната от Втората световна война.

По време на войната в Украйна г-н Путин лъжливо се опитва да представи инвазията на Русия като битка срещу националисти и нацисти – за които той твърди, че ръководят правителството в Киев.

И той се върна към темата през цялото си изказване.

„Сега, за съжаление, виждаме, че идеологията на нацизма, вече в съвременната си маска, в съвременното си проявление, отново създава директни заплахи за сигурността на страната ни“, каза той.

Отново сме принудени да отблъснем агресията на колективния Запад.

Но той се зарече, че макар да е „невероятно, но истина“, че Русия отново е заплашена от германски танкове, Москва има отговор за всяка страна, която я заплашва.

Волгоград беше временно преименуван на Сталинград за деня, за да отбележи събитието, а по-рано тази седмица беше открит нов бюст на бившия съветски лидер Йосиф Сталин.

Сталин, който беше начело на Съветския съюз между 1924 г. и смъртта си през 1953 г., беше обвинен в организирането на глад в Украйна между 1932-33 г.

Събитието – наречено от украинците Гладомор – уби около 5 милиона души и беше признато за геноцид по-рано тази седмица в България.

Г-н Путин също положи цветя на гроба на съветския маршал, ръководил отбраната на града, и посети главния мемориален комплекс, където почете с минута мълчание загиналите в битката.

Междувременно хиляди жители на Волгоград се наредиха по улиците на града, за да гледат военен парад.

Докато самолетите ревяха отгоре, модерни танкове и танкове от Втората световна война се търкаляха по центъра на града. Някои от модерните превозни средства бяха маркирани с буквата Z, която се превърна в символ на руската инвазия.

Местните медии съобщиха, че местният губернатор Андрей Бочаров, който придружи г-н Путин до мемориалния комплекс, не е бил на парада. Той не е бил виждан от 24 януари, което доведе до спекулации, че се е изолирал преди срещата с президента.

На друго място украинският президент Володимир Зеленски каза, че Русия се готви да „отмъсти“ на Запада за помощта на Украйна.

„Сега Русия концентрира своите сили. Всички знаем това. Тя се готви да се опита да отмъсти не само срещу Украйна, но и срещу свободна Европа и свободния свят“, каза г-н Зеленски в Киев.

Говорейки заедно с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, г-н Зеленски каза, че Русия „ускорява темпото на адаптиране към санкциите“ и призова лидера на ЕС да наложи допълнителни ограничения на руската икономика.

Източник:BBC