Войните от школа „Величие“ приковаха вниманието на многохилядната публика в румънския град Браила като участници в Историческия фестивал „Владислав I“. Аплодисментите, с които бяха наградени българските участници свалиха езиковата бариера. Зрелищният фестивал се проведе от 15 до 17 септември и превърна в арена централния градски парк Parcul Monument, съобщиха от Исторически парк.

Акценти на първия фестивален ден бяха различни възстановки на военни действия и демонстрации на оръжия и екипировка, ползвани от различните европейски военни фракции от Античността до наши дни. Дефилето на няколкостотин реконструктори в пълно бойно снаряжение през центъра на града бе посрещнато с ентусиазъм и овации от жителите. Воините от Школа „Величие“ приковаваха вниманието на публиката през всичките дни на фестивала. Зрителите се събираха и аплодираха точността им в стрелбата с лък, искрите и звънтежа на летящите им саби и гърма на древния български камшик.

Публиката оцени високо представянето на нашите бойци и аплодисментите, с които ги награди, накараха езиковите и културните бариери да изчезнат напълно. Гостите на фестивала научиха много за българската култура и грандиозния културно-исторически комплекс Исторически парк.

В неделя, последния ден от празненствата, г-н Виорел Мариан Драгомир, кмет на Браила, придружен от заместник-кмета и организатор на историческия фестивал, прояви изключителен интерес към възстановката на прабългарски воини, която „Величие“ показаха на публиката. Официалните лица бяха особено впечатлени от нивото на представените умения и положителната връзка, която школата създаде с местната общественост, независимо от непознаването на местния език и културни особености. Школа „Величие“ бе отличена с грамотата на община Браила като знак на благодарност и бе поканена като официален гост и участник в следващото издание на фестивала „Владислав I“ през 2024 г.

Благодарим на Исторически парк, сдружение „Традиция“ – Шумен, и организаторите от румънския град Браила за предоставената възможност и невероятното преживяване, заявиха домакините си си пожалаха до нови срещи с българите!