Задлъжнялостта на Украйна след края на военната операция ще доведе до категоричен фалит на държавата след „помощите“, които получава, но трябва да връща. Междувременно руската рубла поставя рекорд по отношение на евро и долар.

Ето кратък обзор на финансовите новини за последните часове:

Министерството на финансите на Украйна заяви, че военните разходи на Киев от края на февруари възлизат на 8,3 милиарда долара. И това на фона на вътрешната и външна задлъжнялост на държавата, към които трябва да се добави факта, че част от помощите идват под форма на въоржение, която страната „дарителка“ си пресмята и очаква един ден да й бъде платено.

Доларът на Московската борса е под 63 рубли за първи път от февруари 2020 г. Еврото на Московската борса е под 65 рубли за първи път от юни 2017 г.

Войната далеч от границите на САЩ се отразява положително и на задокеанската икономика. Годишната инфлация в САЩ през април се забави за първи път от август – до 8,3% от 8,5% през март.

Камарата на представителите на САЩ одобри допълнителен пакет от помощ за Украйна на стойност рекордните близо 40 милиарда долара. Сенатор от Кентъки – Ранд Пол, блокира законопроекта за предоставяне на Украйна с рекордните близо 40 милиарда долара допълнителна помощ.

Санкциите срещу Русия няма да донесат мир в Украйна, но ще провокират хранителни, енергийни и финансови кризи в света, каза заместник-посланикът на Китай в ООН.

Очаквайте какво се случва в България през последните 78 дни.