Поне 9 дни електронната страница на 47-ото НС тиражира откровени лъжи, от седмици не работят и филиалите на пощата в България заради хакерска атака, а през цялото време шефът на новосъздаденото Министерство на електронното управление Божидар Божанов изнася лекции във Варна за бъдещи велики постижения в електронното управление и сигурност. Безобразието, в което парламентарните групи на ГЕРБ/СДС, Има такъв народ, Възраждане и ДПС са с 0 депутати в парламента, видимо не притеснява никого от заплатаджиите и в НС, където би трябвало да има бюджетни средства за поддръжка на електронната страница в нормалния й вид. Няма и помен безобразието да е впечатлило някого в Министерството на електронното управление. Същото безхаберие битува и в поделенията на Български пощи, където хората не могат нито да пращат, нито да получават писма и пратки, защото компютрите продължават да не работят след „хакерска атака“, търпяна 2 седмици и приключила преди 20 дни.

Ако някой реши да провери някой конкретен депутат в настоящия парламент, може да успее, само ако той е от Продължаваме промяната.

Надлежно е описана бройката на депутатите в парламентарната група. Представени – поименно, със снимки и с автобиографии са всички народни представители от ПП.

В същото време групите на останалите парламентарно представени партии са презентирани като тази на ГЕРБ/СДС – с 0 народни представители. Не е ясно дали състоянието на страницата е впечатлило някого от коалиционните партньори и дали поне те са поискали да бъдат отбелязани броят и имената на депутатите им. Ако фейкът не е умишлено предизвикан и поддържан – неуважение към суверена, законите и правилата, то отговорните трябва да признаят, че на никого в НС и в Министерството на електронното управление не му пука какво се случва на електронната страница на висшия орган в парламентарната република България.

Иначе – последното коалиционно правителство създаде специално ново министерство с всички екстри – на електронното управление.

Междувременно Божидар Божанов, министър на електронното управление, участва в национална кръгла маса, организирана от Технически университет – Варна, и като лектор. Същият заявява: “Дигитализацията е основата на бъдещето и ние трябва да се фокусираме върху нея, така че да постигнем ефективност и защита от системен риск на обществото и държавата. Важно е да не изоставяме в този процес и затова много разчитаме на университетите и на академичната общност, защото там се случват иновациите. Държавата следва добрите и установени практики, но университетите съвместно с бизнеса са средството, с което се движим напред“.

Божидар Божанов чете и лекция на тема: „Представяне на програма и приоритети на Министерството на електронното управление в дигитализацията“.

СНИМКИ Технически университет – Варна

Пита се, ако Божанов е добър теоретик и живее в бъдещето с евентуално предстояща реализация на накаква програма и приоритети, защо получава заплата днес – той и всички в ръководеното от него министерство. И – още колко време ще го прави? Струва ли си само заради употреба на модни думички като „електронно управление“ да се харчи огромен обществен ресурс?

Случаят с Български пощи е още по-трагичен. Те не просто спряха да работят във време, в които мнозина пращаха декларациите си в НАП, обясниха, че са наблюдавали 14 дни хакерска атака, знаят, че тя е по руски почерк, но продължават 20-и ден да нямат елементарна база данни, с които да работят и да обслужват гражданите.