Кметът на Варна Благомир Коцев, заместник-кметът по образованието Павел Попов и началникът на регионалното управление на образованието Ирена Радева, участваха в откриването на Националното състезание по професии в сферата на туризма.

Туризмът е сферата, която най-силно описва България и вие ще бъдете прекрасни представители на своята страна, обърна се към състезателите Павел Попов. Той поздрави не само победителите, но и тези, които остават извън челните места. Вие сте избрали прекрасна сфера за развитие и независимо от класирането в състезанието,  ще бъдете добри професионалисти. Като такива, не просто ще получавате добро заплащане, а ще сте лицето на нашата страна, допълни Попов.

В състезанието, което се провежда в КК „Златни пясъци“, участват 185 ученици от 48 професионални гимназии в страната. Жури в състав от най-добрите професионалисти ще оценява знанията и уменията им в направленията „Най-добър млад хотелиер“, „Най-добър млад аниматор“, „Най-добър млад готвач“, „Най-добър млад сервитьор“, „Най-добър млад барман“ и „Най-добър млад хлебар-сладкар“.

Целта на националното състезание е да осигури възможност на учениците, участващи в турнирите, да демонстрират придобитите практически знания и компетентности в различни области в сферата на туризма. Мащабното събитие цели още да осъществи пряка връзка между образованието и работодателите в България.