Политическа партия “Възраждане” ще внесе проект за закон в следващото Народно събрание, чиято основна цел ще бъде строго да регламентира регистрацията на неправителствени организации и фондации, които получават финансиране от чужбина.

Това заяви на пресконференция в БТА лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов. 

Той съобщи, че екипът му е превел американски закон от 1939 г., който действа в САЩ и до днес и се казва Закон за регистрация на чуждите агенти. Той е преведен към нуждите на българското законодателство. Синхронизиран е с всички останали български и европейски закони, защото България е член на ЕС и българските закони няма как да противоречат на общоевропейското законодателство, каза още лидерът на “Възраждане”.

“Законът е готов, единственото нещо, което трябва да се направи, е да се подпише и да се внесе в парламента”, заяви Костадинов. Единственото условие това да се случи е партията да управлява “самостоятелно” в парламента. 

Той поясни, че законът е почти пълно копие на американския , който политолози наричат един от стожерите на свободата и независимостта на американската демокрация. 

“Ние считаме, че този закон може да се превърне в един от стожерите на свободата и независимостта на българската демокрация, недопускайки чужди фондации да упражняват в българския политически и медиен живот”, каза Костадинов.