Мирослав Борисов, който е обвинен за отглеждане на коноп в къща в Ягнило, е върнат в ареста. Състав на Варненския апелативен съд отмени определение на Окръжен съд – Варна, с което му е била изменена мярката за процесуална принуда от „задържане под стража“ в „домашен арест“.

Пресслужбата на Апелативен съд – Варна припомня, че Мирослав Борисов, Стоян Генчев и британския гражданин Боттумлей Джон Том са привлечени като обвиняеми по досъдебно производство на РУП в Провадия след полицейска акция в с. Ягнило, състояла на 3 август тази година. Тримата са били задържани в къща, собственост на майката на Стоян. В специално оборудвано помещение са били установени множество растения от рода на конопа, както засети в саксии, така и отрязани и подготвени за сушене, и изсушена суха маса – марихуана. Помещението е било оборудвано с всички необходими за отглеждане на растенията приспособления, които също са били иззети. Обвиняемите били задържани при самия работен процес – оборудвани с ръкавици и калцуни на краката.

Общото количество на иззетата при акцията и от домовете на обвиняемите дрога е близо 15 кг марихуана, от която 6,807 кг суха маса, 3,428 кг полусуха марихуана, 4,755 кг сурова маса от същата дрога. Освен марихуана органите на реда иззели 135,62 грама амфетамини, 20,05 грама хашиш и 6,67 грама кокаин. При акцията полицаите установили и приспособления, предвидени за производство на амфитамин и по тях имало следи от амфитаминопрозиводни. В обвиняемите били открити значителни парични средства. От Борисов разследващите иззели 4 мобилни телефони, увити в алуминиево фолио. При претърсването в дома на същия обвиняем открили вещества, за които може да се направи предположение, че са наркотични, 2 везни, по които имало следи от тетракарабинол и парични средства. От дома на Джон в с.Бенковски полицаите иззели забранени от закона вещества, а там също имало оборудвана оранжерия със съответните пособия за отглеждането на марихуана.

Миналата седмица, на основания на медицинска документация и на преглед, извършен по спешност,  първата съдебна инстанция е намерила наличие на нови обстоятелства, свързани с влошеното здравословно състояние на обвиняемия, преценила е, че е отпаднла опасността той да се укрие или да извърши престъпление. С тези аргументи ОС – Варна е изменил процесуалната мярка за принуда на Мирослав Борисов от „задържане под стража“ в „домашен арест“.

Днес въззивната апелативна инстанция намира, че законово основание за наличие на такова ново обстоятелство, свързано със здравословното състояние на обвиняемия може да се съдържа само в заключение на нарочно назначена СМЕ. Съдът поиска в много кратки срокове да бъде назначена такава. Експертизата трябва да съдържа заключение дали състоянието на здравето на обвиняемия, който има установено заболяване, позволява престоя му в условията на ареста и дали е нужно провеждане на лечение в затворническа болница в София. Варненският апелативен съд не споделя доводите на първата съдебна инстанция, че е отпаднала опасността Борисов да извърши престъпление.

Определението на Варненския апелативен съд, което се потвърждава задържането под стража на Мирослав Борисов, привлечен като обвиняем с други две лица затова, че в съучастие отглеждат марихуана, както и за притежанието на големи количества различни наркотични вещества, предназначени за разпространение е окончателно.

СНИМКАТА е илюстративна
RNS