Властите в Западна Австралия съобщиха, че са открили малка радиоактивна капсула, изчезнала миналия месец.

Службите за спешна помощ „буквално са намерили иглата в купата сено“, казаха те.

Огромно търсене беше задействано, когато обектът беше изгубен, докато беше транспортиран по маршрут от 1400 километра (870 мили) през щата.

Минният гигант Rio Tinto се извини за загубата на устройството, което би могло да представлява сериозна опасност, ако се борави с него.

Капсулата, която е с диаметър 6 мм (0,24 инча) и дължина 8 мм, съдържа малко количество цезий-137, което може да причини увреждане на кожата, изгаряния или лъчева болест.

Службите за спешна помощ са използвали специализирано оборудване, включително детектори за радиация по време на лов.

Обявявайки находката си в сряда, държавните служби за извънредни ситуации отдадоха почит на „междуведомствената екипна работа в лицето на привидно непреодолими шансове“.

Капсулата е открита, когато автомобил, оборудван със специализирано оборудване, който се е движил със 70 км/ч, е открил радиация, казаха служители.

След това е използвано преносимо оборудване за откриване, за да се локализира капсулата, която е открита на около 2 метра отстрани на пътя, добавиха те.

Военните проверяваха капсулата и тя щеше да бъде отведена в защитено съоръжение в град Пърт в четвъртък.

Устройството е част от измервател на плътността, който се използва в мината Gudai-Darri на Rio Tinto в отдалечения регион Кимбърли в Западна Австралия. По-рано компанията обеща да започне разследване на случилото се.

Излагането на следи от метала е като „получаването на 10 рентгенови лъчи за час, просто за да го поставим в контекст, и… количеството естествена радиация, което бихме получили за една година, просто като се разхождаме“, каза Уестърн Главният здравен служител на Австралия Андрю Робъртсън по-рано тази седмица.

Смяташе се, че капсулата може да е изчезнала преди две седмици.

Районът за търсене на изгубената капсула беше огромен. Това е приблизително еквивалентно на разстоянието по шосе от John O’Groats в Caithness до Land’s End в Cornwall или от Washington DC до Orlando, Florida.

Пустинята на щата е отдалечена и едно от най-слабо населените места в страната. Само един на всеки пет от населението на Западна Австралия живее извън Пърт, столицата на щата.

Манометърът беше транспортиран от компания подизпълнител, която го взе от мястото на мината на 12 януари, за да го премести в склад в североизточното предградие на Пърт.

Когато беше разопаковано за проверка на 25 януари, уредът беше открит счупен и радиоактивната капсула я нямаше. Един от четирите монтажни болта и винтове също липсваха.

Властите казаха, че вибрациите по време на транзит може да са причинили разхлабване на болтовете, което е позволило на капсулата да падне през пролуките в корпуса и камиона.

Източник:BBC