В Зимбабве пак гласят за президент 92-годишния си държавен глава

92-годишният президент Робърт Мутабе ще бъде кандидатът за държавен глава, зад който застава управляващата партия в Зимбабве ЗАНУ-ПФ. Формацията издигна Мугабе официално на годишната си конференция. Изборите в Зимбабве са чак през 2018 г., което означава, че държавният глава ще е на 94 г. Младежката организация  на партията дори настоява той да заема поста пожизнено. Все пак в политическата формация се чуха и призиви за оттеглянето му, а самият той се обяви срещу опитите за разцепление, породени от борбата за власт.

Опозицията смята, че поредно кандидатиране на Мугабе означава пълна незаинтересованост на управляващите се от случващото се в страната и реалните проблеми – криза, висока безработица и безперспективност. Те винят държавния глава за мизерията в страната, защото той е начело на Зимбабве от обявяването на независимостта през 1980. След 26 г. начело на държавата, опозицията очаква най-сетне да има промяна и възрастният Мугабе да се оттегли.

Още през март той обаче направи заявка за нов мандат. „Привърженици издигат кандидатурата ми. Аз съм бодър. Ако народът пожелае, ще изпълнявам задълженията си и занапред“, заяви преди месеци 92-годишният управник. Президентът отхвърли отправяните на Запад обвинения, че потиска опозицията и управлява еднолично, и ги нарече „оскърбления към народа на Зимбабве“.