На 2 км. от Варна и на брега на изсъхналото езеро Голямата Кисена, е разположен паметник на средновековната мюсюлманска погребална архитектура от XIV—XV век – мавзолеят на Кесене или така наречената Кула на Темерлан.

Тимур Темерлан е воин, роден през 1336 г. в узбекистанското село Ходжа-Илгар. През 1390 г. той разгромява Златната орда в две жестоки сражения, след коитотатарският хан Тотхамиш е бил лишен от престола и е принуден постоянно да води война с хановете, поставени от Тамерлан.

Хан Тамерлан

Легендата разказва, че Тимур пленил сина на врага си по време на една от битките. Младежът, който бил изключително красив, се оказал и невероятно храбър. Той бил окован във вериги и хвърлен в дълбока яма, но дъщерята на Тамерлан – Кесене,  разбрала и любопитството й да го види надделяло. Късно през нощта тя тихо се доближила до ямата и щом видяла красавеца, се влюбила в него. Докато баща й отсъствал, девойката подкупила стражата и двамата влюбени избягали в гъста гора, по средата на която имало синьо езеро. Девойката помогнала на любимия си да счупи веригите си и двамата заживели щастливо в построена от тях колиба.

Тамерлан обаче побеснял, когато разбрал, че пленникът му е бил освободен и пратил по патите на влюбените стотина от най-добрите си воини да ги търсят. Скоро ездачите открили бегълците, но смелият юноша влязъл в бой с тях и успял да ги победи. Тамерлан изпратил нови бойци, но те също били сразени от младежа. Това решил лично да отиде на мястото. Когато младежът видял бащата на любимата си, ръката му не се вдигнала да го убие. Младите хукнали към езерото, хвърлили се заедно и се удавили.

Потресеният баща заповядал на мястото, където е загинала дъщеря му да бъде построена кула-мавзолей. В голата степ, обаче, нямало нито пясък, нито камъни.  Строителите обаче намерили глина, която омесили с яйца от диви птици и мляко от камили и така направили тухли, с които построили мавзолея. Той бил ограден с дълбоки ровове, напълнени с вода, за да не могат нито зверове, нито хора, да проникнат там. Така се появила Кулата на Тамерлан.

Живеещите по тези места по-рано башкирци обаче си имали своя легенда, според която мавзолеят е бил построен от в древността от хора, които по-късно заминали за Китай и в него е намерил покой Свят цар от този народ.

Задочният спор между двете легенди май бил разрешен през 1889 г. Тогава до постройката стигат археолози, които установяват, че вътре е погребана жена, така че легендата за дъщерята на Темерлан вероятно е по-достоверна.