Дойде сезонът на дългите пътувания с автомобил из Европа. Ако бъдат избрани подходящите места за зареждане на гориво, то могат да бъдат спестени много пари, пише dariknews.bg.

Ето и какви са цените на бензина и дизела в Европа:

Германската обществена медия АРД изчислява, че при зареждане на 50 литра бензин, германците могат да спестят 15 евро, ако изберат най-подходящата съседна държава, в която да напълнят резервоара на автомобила си.

За германците е най-изгодното да заредят в Полша.

В Германия средните цени за литър от най-разпространения бензин през юни е около 1,77 евро, а средната цена при колонките с дизел е 1,66 евро. Най-евтин сред съседите на Германия е бензинът в Полша. Там бензинът се продава за 1,48 евро, а в Чехия – за 1,53. При дизелът разликата също е голяма – той е с 18 цента по-евтин в Полша и 21 цента в Чехия.  (По цени към 20.6.2024)

Значително по-ниска е цената на бензина и дизела и в Унгария, и в Словакия – съответно с около 32 и 24 цента при бензина и 12 и 17 цента при дизела. В Австрия бензинът също е по-евтин, отколкото в Германия – с цели 22 цента. 

В Словения и Хърватия бензинът струва 34 и съответно 29 цента по-малко, отколкото в Германия. При дизелът разликата е 17 и 12 цента. Горивата са значително по-скъпи в Швейцария, Италия, Франция и Нидерландия. Сред западните държави изключение прави Люксембург, където цената на бензина е с около 26 цента по-ниска от тази в Германия, а на дизела –  с 16 цента. 

 Най-евтино в ЕС е в България, най-скъпо – в Дания.

На север става по-скъпо: в Дания литър бензин се продава с 20 цента повече, отколкото в Германия, а литър дизел – с около 8 цента. Но Швеция прави изключение. Там дизелът също е по-евтин, отколкото в Германия. В момента бензинът там е с около 22 цента по-евтин, а дизелът – със седем цента.

Според актуалните данни на редица сайтове, които сравняват цените на горивата, в рамките на ЕС бензинът и дизелът остават най-евтини в България – около 1,33 евро за литър бензин и 1,31 за литър дизел. В Гърция бензинът е по-скъп от Германия – 1,88 евро за литър, а дизелът е по-евтин – 1.62 евро. Бензинът в Гърция всъщност е най-скъп в ЕС след Дания (2,02 евро за литър) и Нидерландия (1,99 евро за литър). Дизелът пък е най-скъп в Белгия (1,74 евро) и Дания (1,73). 

Най-евтини на Балканите са горивата в Турция.

В Румъния цената на литър дизел и бензин се продават на една и съща цена – 1,41 евро за литър. В Северна Македония бензинът е с 1 цент по-евтин, отколкото в България, а дизелът – с 10.

В Сърбия е по-скъпо – там литър от най-разпространения бензин струва около 1,6 евро, а литър дизел – около 1,7 евро. Все пак на Балканите най-евтино е горивото в Турция – там литър бензин струва 1,15 евро, а дизелът е с цент по-скъп.