Ген. Радев: Ненчев е лъжец, ще му потърся отговорност

Министърът на отбраната, който претендира, че е юрист, показа грубо непознаване на законите и наредбите в собственото си ведомство. Това заяви кандидатът за президент ген. Румен Радев в коментар за изявление на  Николай Ненчев в парламента, предаде репортер на RNS.

„Ненчев за пореден път злоупотреби с рапорта ми за освобождаване от военна служба. Той си позволи да премълчи мотивите, да излъже, да подходи тенденциозно и да представи напускането ми от въоръжените сили заради това, че съм против съвместната охрана на небето. Но забрави да спомене думичката „заплащане“. В рапорта ми е записано, че съм против България да плаща съвместен ер полисинг. Да, против съм страната да изпраща сигнали към нашите съюзници от НАТО, че българските държавници нямат воля да инвестират в собствени отбранителни способности“, подчерта ген. Радев.
Думите на министър Ненчев по повод моето обезщетение бяха груба грешка и инсинуация, подчерта кандидат-президентът.

„Той показа грубо непознаване на документите, които регламентират заплащането в армията. От обезщетения  съм получил 125 хил. лева. От тях 72 хил. са за 20 заплати. Останалите пари са за неизползвани отпуски, които съм натрупал като командир в авиобаза „Граф Игнатиево“. Това е времето, когато имахме учение след учение и съм летял непрекъснато за обучение на младите летци, за да не прекъсваме дежурството по ер полисинга“, обясни ген. Радев.
Министър Ненчев показа въпиющо непознаване на наредбите на МО и най-вече на наредба 15, която регламентира допълнителното заплащане за специфични условия на труд при изпълнение на военната служба, коментира генералът.

„В нея никъде не е регламентирано заплащане на летателен час. Заплащането е твърдо и се получава от всички летци. Казаното беше абсолютна манипулация. Сумата, която получават летците е еднаква и за капитана, и за генерали, независимо колко време са летели“, посочи ген. Радев. Явно и Ненчев не е чел Конституцията, както много други като него, смята той.

RNS