Георги Гергов, който бе изключен от ръководството на БСП заради увличане на партията в олигархични схеми, кани лично областните председатели на столетницата в Пловдив. Сборът е за 9 септември, като любезният домакин поема разходите по банкета и нощувките на гостите си. Според източници на RNS с мероприятието Гергов ще преброи реалната подкрепа в партията, като не е изключено да участниците да сформират вътрешно опозиционно движение в БСП, което щяло да се бори за коалиционно управление с ГЕРБ.

Припомняме, че Гергов дълги години дърпаше конците на голямата политика в държавата. През това същото време той успя да измине успешно пътя от кочината, през купуването на резиденцията на ЦК на БКП „Слънчев ден“ и стана собственик на Пловдивския панаир и на ЦУМ.

На 22 април т.г. лидерът на БСП поиска официално оставката на Георги Гергов заради участието му в „Цум гейт„. Гергов я даде преди гласуването на висшия форум на столетницата и така запази в тайна каква е реалната му подкрепа от съпартийците си. В началото на август стана ясно, че Гергов е получил кредит от 32 млн. лв. от държавната Българска банка за развитие в последния ден на правителството на ГЕРБ-2. Кредитът е отпуснат в нарушение на правилата, защото банката няма право да финансира партийни функционери.

Дни след като си подаде оставка Гергов заплаши, че Корнелия ще си плати. Сбирката на 9 септември определено е свързана с демонстрация на сила и вероятно част от разплатата с партийната шефка. На този етап не е ясно дали един от най-близките му в БСП – Красимир Янков, ще присъства на сбора. Същият изгуби благоволението на панаирджията когато запази пълно мълчание по време на отлюспването му от ръководството на БСП. Малко по-късно Янков се досети, че е подходящ за „лицето на партийната опозиция“. За негово разочарование на срещата в „Слънчев ден“ на завераджиите в БСП, проведена в началото на август, не само не е бил поканен, но и името му не е споменато като за „флагман“ на партийния преврат.

RNS