ГЕРБ горят като бенгалски огън в ръката на Цветан Цветанов. Той си връща партията, но пък Бойко винаги може да се помоли, да му стане шофьор. И на децата вече е ясно кой е бил остовния стълб в ГЕРБ и, че партията далеч не е побеждавала заради премрежения поглед на застаряващото мачо Бойко Борисов.

Това коментират варненци след сбирката на инициативния комитет, който в неделя ще учреди официално политическия проект на бившия втори в управляващата партия.

Вчера стана ясно, че в Републиканци за България има бивши депутати и кметове от ГЕРБ, хора с доказана експертиза в различни области, спортисти, журналисти и българи, които работят и имат бизнес зад граница. Всички те са решени да променят държавата и живота на хората към добро.

Не могат да ме следят (държавата и политическите опоненти – бел. ред.), защото нямат сили да поддържат темпото ми, заяви той при представянето на новия политически проект във Варна.

И го доказа!

През последните седмици Цветан Цветанов буквално опостуши структурите на ГЕРБ по места. Стотици членове на управляващата партия заявиха официално, че преминават в Републиканци за България. Всички с едни и същи мотиви – разочаравание заради пълната абдикация на ГЕРБ от принципите и политиките при учредяването.

Цветанов създаде партия и ще си я върне, категорични са анализатори. Не само защото такива са вселенските закони, а защото го може.

Какво остава за Бойко Борисов?

Човекът, за който все по-често се пита какво работи – премиер или шофьор на джипка, винаги може да се помоли на Цветан Цветанов да му стане шофьор. Ако разбира се, не е стигнал пределната възраст да упражнява тази професия. В случай, че шофьорското място е заето, Бойко може да се отдаде на трепетно харчене на евра от нощното си шкафче, шегуват се хората.

И продължават сериозно – не останала и капка съмнение чия е била ГЕРБ. Всички спечелени избори са били заради работата на Цветанов и екипа в партията, не заради заучения премрежен поглед, с който Бойко Борисов позираше до скоро на снимки с фенки.

След учредяването на Републиканци за България, тя ще влезе в анализите на социолозите. Сега политолозите са категорични, че е трудно точно да се прогнозира подкрепата й. И заради динамичността на събитията. И заради десетките хиляди чиновници, които в момента от страх да не изгубят заплатите си, не афишират, че са на страната на Цветанов.

Никой не може да те унищожи така лесно и зрелищно, както този, който те е създал.

Аксиома, чието действие предстои в най-скоро време да видим с очите си.

Калинка Пенчева