Преговорите между ГЕРБ и „Продължаваме промяната- Демократична България“ (ПП-ДБ) за съставяне на редовно правителство продължават с ускорени темпове, под невиждана канонада от атаки, обиди и натиск от страна на президента Румен Радев и проруската партия „Възраждане“, които настояват двете най-големи политически сили да се откажат от мандата, съобщи mediapool.bg.

Като се има предвид, че това е поседният шанс за редовен кабинет в този парламент и провалът му би изпратил страната на нови избори, управлението ще остане в ръцете на президента, който вече над 10 месеца държи властта чрез служебни правителства.

Разговорите между ГЕРБ и ПП-ДБ текат цял ден. Неофициално представители на двете формации казват, че очакват „скоро“ да бъде представен състав на кабинет. Очаква се обаче да не бъде официално представен преди да получи благословия от ръководствата на отделните партии.

Неофициално в кулоарите на парламента вече се въртят и имена на министри, които обаче е напълно възможно да претърпят промени.

Засега намеренията на преговарящите са да върнат на Радев изпълнен мандат преди крайния срок, който е в понеделник.

По-рано в четвъртък лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов даде сигнал, че партията му вече не настоява да има свои министри. „ПП искат сами да носят отговорност, включително и с политически лица. Ние с „Да, България“ отговаряме на техните искания“, каза той.

И действително, по неофициална информация на този етап от преговорите голяма част от министрите остават кадри на ПП.

Очаква се Мария Габриел (ГЕРБ), освен ротационен премиер и ротационен вицепремиер, да е и министър на външните работи, каквато беше и първоначалната договорка между партията на Бойко Борисов и ПП-ДБ .

Планираният хоризонт на правителството е 18 месеца. Първите 9 министър-председател ще е Николай Денков (ПП). Следващите 9 месеца той ще бъде заменен от Мария Габриел, но засега не се знае кой ще оглави овакантения от нея пост на външен министър и дали Денков, който по-рано беше министър на образованието, би се наел с тази задача.