Докато ГЕРБ/СДС внасят искане за изслушване на министъра на културата по казуса с „Труд“, БСП „великолепно“ мълчат. Столетницата дължи 280 000 лв. наеми, признати и със съдебно решение, само за „Позитано“. Във Варна Борислав Гуцанов също не е от редовните платци на наеми, но наместника на държавата – областният управител, не бърза да си събере вземанията.

Ето какво написа председателят на парламентарната група на ГЕРБ/СДС – Десислава Атанасова:

„Заради недопустимата саморазправа с частна медия ПГ на ГЕРБ – СДС внесе искане за свикване на извънредно заседание на НС, на което да бъде изслушан Велислав Минеков – служебен министър на културата.

За първи път от 35 години насам полиция нахлува в редакцията на независима българска медия, а „почтените” се опитват да екзекутират най-стария български вестник. Пред очите ни се разиграва полицейска репресия срещу критична към новата власт медия.

Полицейският отряд, нахлул в офисите на “Труд”, е предвождан лично от собственика на домейна на Информиран.нет – създателят на фалшивите новини в България. Назначен лично от министъра на културата за негов съветник. Демокрация или промяна е когато търговски спор се решава насилствено и под формата на саморазправа – без да се изчака решението на съда?

Всеки общественик, политик и журналист, който днес се снишава и мълчи пред репресията на тоталитарното управление, може и ще бъде следващият гонен от властта!“

На страницата на Корнелия Нинова няма и ред по случая. Гробовното мълчание вероятно е свързано с факта, че БСП дължи стотици хиляди левове не само в столицата за централата си на „Позитано“, но никому не е хрумнало да изгони апаратчиците от партийните офиси. Нещо повече – докато „Труд“ се оплакват, че хора на Румен Радев ги мачкат, от публикация в Поглед.инфо става ясно, че социалистите трябва спешна да защитят свободата на словото и авторитета на левия вестник „Дума“, да му гарантирате финансови условия и възможности за творческа изява на редакционния колектив.

„Вместо да осигурят встъпването в длъжност на определения преди месеци от НС на БСП нов главен редактор, представителите на Фондация „Дума“ натрапиха преди дни по волята на ръководството като първи зам.-главен редактор външен за вестника и партията човек. Това провокира публичен протест на целия състав на вестника „срещу унизителното отношение към екипа на „Дума“ и към поредния неоправдан диктат и експеримент, разрушаващ вестника; срещу предприетите действия спрямо него и изкуствено предизвикания хаос, който пречи неимоверно на всекидневната му работа.“, пише в публикацията.  

Във Варна БСП с години не си плащаше наемите на офис. Дългогодишният областен управител Стоян Пасев обаче, не посмя да изгони партийната структура и с всякакви врътки удовлетворяваше желанието на председателя Борислав Гуцанов – „медузата“, за отсрочки.

Заради закона, пред който всички трябва да сме равни, без значение на кого сме симпатични и угодни, изпратихме въпроси до областният управител Марио Смърков. Очакваме отговори има ли и кои са партиите, които дължат неплатени суми по наеми, откога и колко, какво господинът е предприел през последните 8 месеца, в които е областен управител, за събирането на сумите.

Писмено попитахме и „медузата“ Борислав Гуцанов, който освен председател на БСП във Варна е и депутат, покрил ли е старите дължими наеми, ако Не – при какъв режим ще го направи.

Отговорите на Смърков и Гуцанов ще бъдат публикувани след получаването им.

Искрено се надяваме, че Марио Смърков като служител, назначен лично от президента, няма да е проспал миналите месеци и ще е защитил интереса на държавата, чийто наместник е той във Варна.