Премиерът Бойко Борисов е бил разпитван в прокуратурата заради съмненията, че е свързан с покупката на луксозна къща в Барселона за манекенката Борислава Йовчева. Това става ясно от отговори на държавното обвинение по въпроси на Комисията по граждански свободи в Европейския парламент (LIBE). Подобна информация в България по този казус не е давана, но отговорите на главния прокурор Иван Гешев са качени на сайта на Европейския парламент, съобщи Медиапул.

Освен за къщата в Барселона, прокуратурата отговаря на различни други въпроси на евродепутатите. Иван Гешев е съгласен, че върховенството на закона у нас е застрашено, но причината според него е тази, че прокуратурата е мишена на атаки от разследвани лица с финансови и политически лостове. Другата причина според него е политическият натиск от почти всички партии, както и липсата на воля за борба срещу корупцията у управляващите.

Като цяло обясненията му пред Европейския парламент приличат на пресконференциите му у нас и създават впечатление за неадекватност. Така например той информира ЕП за прокурорското съвещание в Бояна, на което бе приета декларация в защита независимостта на прокуратурата.

Питахме испанците, те мълчат

Проверка по твърденията, че Борисов е съпричастен с евентуална схема за пране на пари, е образувана след като испанският вестник „Ел Периодико“ публикува обширно разследване за покупката на къщата на някогашната „Мис Бикини“, която е свързвана и с премиера. Изданието разказа за разследване, фокусирано върху произхода на 5 млн. евро, инвестирани през 2013 г. в имоти в Барселона чрез фирмите Numin Invest SL и Emma BGS SL. Компаниите са свързани с Борислава Йовчева, детето ѝ и баща ѝ.

На 4 март т.г.. наблюдаващият прокурор в България е поискал допълнителна информация от испанските власти. Отговорено му е, че разследването се води от каталунската полиция „Мосос д’Ескадра“ и специален прокурор, пише прокуратурата до комисията LIBE.

Заявено е, че материалите са секретни и могат да бъдат предоставени само след контакт с наблюдаващия прокурор у нас. Българските власти са чакали четири месеца преди да дадат данните за прокурора. Те са изпратени на 22 юли.

Въпреки изпратения контакт и дългият период от време, който измина, съдебните власти на Кралство Испания все още не са влезли в контакт с българските. Разследването не е приключило, тъй като е необходимо да се изчакат резултатите от одитни проверки на определени лица и имущество, както и отговорите от властите в Кралство Испания„, твърди българската прокуратура.

Борисов отрича да има каквато и да е връзка с Йовчева или покупката на къщата. Наскоро премиерът бе попитан дали има дете от нея и отговори с „Не“. Досега Борисов никога не е предлагал да се направи тест за бащинство и така да се сложи край на спекулациите.

Освен този имот, Йовчева бе притежателка и на луксозен бутик, който бе скоростно затворен, след като се разбра за разследването на испанската полиция.

Наскоро стана известно, че Йовчева е сключила граждански брак с бизнесмена  Йордан Христов. Междувременно къщата бе обявена за продан. За неин собственик се обяви друг бизнесмен – Александър Чаушев, бивш директор в „Лукойл“ и приближен на бившия шеф на компанията Валентин Златев, който твърди, че Борислава Йовчева живее там под наем, но той не я познавал. Бизнесменът казва, че е купил къщата преди години за 3 млн. евро с цел инвестиция и винаги я е отдавал под наем през брокерска фирма. Преди да купи имота, сам е поискал да се направи проверка за произхода на средствата му.

Борисов няма политическа воля

В писмото си до евродепутатите прокуратурата решава да си измие ръцете за борбата с корупцията с липсата на политическа воля от страната на управляващите. За самата прокуратура се твърди, че през последните две години тя води безпрецедентни разследвания срещу криминални групи, каквито не са били „провеждани по време на целия преход от 1989 година досега“.

Борбата срещу корупцията е един от основните приоритети на прокуратурата“, се казва в писмото. В него се допълва: „Един от най-значимите резултати е прехвърлянето на делата за корупция в специализираните съд и прокуратура„.

Не на последно място (причината за затрудненията е), липсата на достатъчно политическа воля за създаване на солидно законодателна база за ефективно функционираща съдебна власт„, пише прокуратурата до ЕП.

Държавното обвинение се оправдава с Наказателния кодекс от 1968 година и твърде формалния Наказателно-процесуален кодекс. Впечатляващо е твърдението на българската прокуратура, че тя работи при най-трудните процесуални условия в сравнение с прокурорите от всички останали страни в ЕС.

За да докаже успехите си в борбата с корупцията, подчинената на Иван Гешев институция изрежда абсолютно неразбираеми за евродепутатите споразумения за взаимодействие между прокуратурата и други компетентни български институции с абревиатури на английски, които нищо не говорят на никого, извън преводачите на прокуратурата – CCUAAFA, PFIA др.

Споменава се замразяването на активи за 1.5 милиарда евро, което е направено от антикорупционната комисия за последните 10 години.

Извиняваме се за лъжата

Прокуратурата официално се извинява на членовете на комисията LIBE за лъжа, която тиражира миналия месец. Става дума за публикуваното прессъобщение, в което се казва, че дискусията за България в Европарламента е по инициатива на Иван Гешев. Това било неразбирателство, с което главният прокурор Гешев нямал нищо общо.

На въпрос за съмненията за нарушаване на презумпцията за невиновност, прокуратурата отговаря, че е предприела „проактивен подход за информиране на обществото„. Прокурорите, включително главният прокурор, не нарушавали презупцията за невиновност, а само информирали обществото, което имало право да получава навременна информация.

Няма нарушение, когато се анонсира течащо разследване и се оповестяват хипотези, установени по време на тези изказвания„, се казва в позицията на държавното обвинение.

Безпрецедентно! За първи път в новата ни история

Отговорите на прокуратурата до LIBE звучат досущ като пресконференция, на която Гешев заявява, че да напишеш обвинителен акт за източването на КТБ е като да кацнеш с дизелов двигател на луната. Неколкократно се подчертава, че през последните 2 години (откакто Гешев е зам.-главен и главен прокурор) прокуратурата работи както никога след 1989 г. Държавното обвинение се хвали с разследвания срещу министри, зам.-министри и депутати. Някои от тях дори не са влезли в съдебна фаза, а по които има присъди, са условни (Живко Мартинов, бивш депутат от ГЕРБ например).

Нещо повече, прокуратурата твърди, че благодарение на добрата ѝ работа, чувството за справедливост сред българите ставало по-силно:

В резултат на тези действия чувството за справедливост и равенство пред закона, независимо от имуществения или социален статус, става все по-силно в обществото.“

Безпрецедентни според тях са делата срещу няколко крупни бизнесмени. Тук са изредени Ветко и Маринела Арабаджиеви, Миню Стайков, Николай и Евгения Баневи, както и по-скорошните – срещу хазартния бос Васил Божков и братята Атанас и Пламен Бобокови.

И тъй като ЕП пита дали разследваните политически лица са от управляващите или от опозицията, прокуратурата гордо отговаря, че Нено Димов например е бил арестуван, докато е бил действащ екоминистър, а лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов е определил задържането му като показно убийство. Държавното обвинение добавя, че арестуваният заедно с братя Бобокови бивш заместник на Димов Красимир Живков е от квотата на ГЕРБ.

Всички политици ни плюят

Прокуратурата е подложена на сериозен натиск едва ли не от всички политически сили, твърди тя в отговорите до LIBE. Посочват се например изявления за „изчистване“ и „ре-подбор“, направени от съпредседателя на „Демократична България“ Христо Иванов.

Критично за действията на прокуратурата се е изказвала и лидерът на БСП Корнелия Нинова – нарекла искането на Гешев да Конституционният съд да разтълкува докъде стига имунитетът на президента „опит за сплашване на държавния глава“.

И Бойко Борисов се е оплаквал от прокурорите. Това станало, след като бил привикан за поредния разпит. Тогава заявил, че всичко това се прави, за се угажда на президента Радев. Със самия държавен глава прокуратурата е в отявлен конфликт, след като пусна записи с подслушани негови разговори и нахлу в президентството, за да претърсва. Но прокураутрата напомня, че това е станало с разрешение на съда, а Радев участвал в протест, по време на които ги нарекъл „Мафия“.

Илюстрация Дойче веле