Глобата на НАП за изтеклите лични данни на милиони хора и на фирми ще бъде покрита от бюджета. Т.е. всички ние – потърпевши от извършеното престъпление, ще си платим.Това е ярък пример за несправедливост, коментира лидерът на БСП – Корнелия Нинова вчера.

„Комисията за защита на личните данни наложи глоба от 5.1 млн. лева на НАП за изтеклите данни на над 4 милиона българи. Изглежда с това случаят ще приключи. Ярък пример за несправедливост. Бюджетът на НАП се формира от данъците, които всички внасяме. Засегнатите българи ще платят от джоба си 5.1 млн. за това, че данните им станаха публични. Жертвите ще платят за престъплението, извършено спрямо тях. А правителството просто ще прехвърли сумата от едно перо на бюджета в друго.

Днес председателят на КЗЛД каза, че това не било наказание, а превенция.

Считайте – наказани няма да има, политическа отговорност също.“, категорична е Нинова.

И допълва:

„Аз бих направила друго: бих приложила закона за отговорност на държавата за вреди. Ако тя причини щети на своите граждани, правителството може да заведе иск срещу виновни длъжностни лица. Да, минава се през обезщетения, съд, доказване на вина – дълъг път , но справедлив. Когато един министър на финансите или директор на НАП плати от джоба си за нанесени вреди на българските граждани, тогава ще има и превенция, и справедливост.“

Междувременно НАП оспорва глобата от 5,1 млн. лв., наложена й от Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) заради безпредецентния теч на данните на над 5 млн. граждани и фирми. В съобщение от Агенцията се казва:

„Главният мотив за оспорването на акта на КЗЛД е, че неоторизираният достъп, кражбата на данни и последващото им публично оповестяване са резултат от действия, представляващи престъпление по смисъла на Наказателния кодекс на РБ, осъществени независимо и въпреки предприетите от НАП технически и организационни мерки за защита“.

От съобщението става ясно, че НАП обмислят да съдят на свой ред „извършителите на хакерската атака срещу сървърите на агенцията, като е възможно както присъединяването на агенцията в наказателното производство, така и воденето на гражданско дело“.

Припомняме, че при безпрецедентното източване на данни от НАП, изпълнителният директор на агенцията – Галя Димитрова, разясни, че с мъка е решила да си остане в отпуск, въпреки кризисната ситуация.

rns