Стоян Димитров – самоопределил се като инструктор на водачи на служебни кучета в МВР, от когото даже четириногото избяга при поредния му опит да го „обучава“, е забъркал страшни каши в поделението със спец частите на ОД МВР-Варна. Позволил си да кара без право полицейски коли и мотор в неоторизирани сервизи. Там возилата били ремонтирани, дооборудвани и проверявани напълно незаконно.

„ЗА НЕГОВА СМЕТКА“ – КАКВОТО И ДА ЗНАЧИ ТОВА!

Стоян Димитров е преназначаван в различни поделения на МВР. Като цяло присъствието му е „катастрофично“ (цитирам – бл.ред.). Факт е, че и преди дни е ударил служебната кола на поделение „Специализирани полицейски сили“ – СПС. Въпросът е още колко време ще бъде дадено на този „терминатор“ да интригантства, безчинства и дерибейства във вътрешното ведомство.

Редно е началника на „Охранителна полиция“ – Илиян Илиев, да отговори: кариерното развитие на „терминатора – мечтател“ е следствие от немската овчарка, която му е подарило „светило в кинологията“ или е случайно съвпадение? Заслужава ли си за един безплатен домашен любимец да плащат няколко дузини полицаи? – питат с омерзение ченгета от кариерата.

Неотдавна Стоян Димотров самоволно и в нарушение на всички правила и инструкции за работа във вътрешното министерство е взел един от моторите на отделението „Сигма“ и побръмчал с него из града. Според неофициална информация същият го показал в няколко частни сервиза и се върнал със заключението, че полицаите крадат гориво и части от моторите. Естествено – великолепния извод е докладван на Атанас Михов, който освен, че пребивава в директорския кабинет, напоследък се относи на бойна униформа в МВР при всяка втреча с журналисти. Колко адекватен е този опит за „респект“ – вече сме писали.

Трябва да се знае, че във времето, в което Стоян Димитров е гледал „сигми“ само отдалеч, ръководството на ОД МВР-Варна, тихомълком остави полицаите сами да поддържат двуколесните си. Единствено важно беше поне понякога да имат документ от дарителя на поредната част, която министерството с най-големия бюджет в държавата „не можеше да си позволи“. Какви несъответствия и защо е намерил „откривателят“ Стоян Димитров, тепърва ще се изясни от проверката, която е започната. Особено, ако се води обективно и заключенията от нея са реални.

По същата схема Стоян Димитров откарал в частни сервизи служебни коли. Там те били оборудвани с радиостанции, ремонтирани и проверявани. Тук трябва да се уточни, че в МВР се издават поименни заповеди за шофиране на полицейски коли и мотори. Дали новоизлюпеният ТИЛ-овак има такива, тепърва ще научим. Отделно МВР има пряк ангажимент кой и при какви условия да оборудва и поддържа автопарка.

Междувременно 50-годишният мъж, който стресира с пълната си абдикация от служебни задължения по време на протест, при който е счупен носа на фотограф пред очите му, се хвалел не само с „познанията“ си по обучение на полицейски кучета. Щял да става началник и на „сигмите“.

Дали за това или по друга причина, трима от дългогодишните служители на отделението системно са мачкани да се махат.

Стоян Димитров и Димитър Луков – последният шеф на Специализирани полицейски сили в ОД МВР-Варна, нямат реална причина да гонят колегите. За това и не им я изтъкват. Не им казват и какво ще се случи, ако не се подчинят и останат на работа в поделението. Инсп. Иван Бонов, инсп. Аспарух Димитров – които са реални инструктури по стрелба и тактическа подкоговка, и Павел Филипов – имат професионалната подготовка, знания и опит за местата, които заемат. Вероятно точно с това притесняват новите началници. Има категорично доказателство, че Димитър Луков се заканва вербално да махне всички, защото „нищо не разбирали“ от полицейска работа. Стоян Димитров, който също плаши с уволнения, пък може да стане шеф на „СИГМА“, само, ако бъде свободно мястото. То е малко смешно на 50 години да се сетиш, че искаш да си инструктор при обучение на полицейски кучета или шеф на „сигмите“, като си бил полицай и никой не те е ограничавал да се квалифицираш за това. По-лошото е, че заради такива несбъднати мечти и заради странните интерпретации на понятието „полицейска работа“, ще бъдат прогонени последните истински професионалисти. Да, все някакви ще дойдат, но тези началници едва ли ще допуснат по-подготвени от тях самите, коментират отвратени униформени.

Вече са напуснали поделението по принуда Иван Илиев – началник на СПООР, Тодор Златков и Милен Аспарухов.

Междувременно в поделението СПС рапортите за напускане на системата или за преместване в други поделения на МВР валят заради нетърпимия микроклимат, непрестанните интриги и унизителни заповеди, които трябва да се изпълняват, категорични са източниците ни. През това време директорът Атанас Михов, който е в основата на забъканата каша с кадровите си „открития“, не е в състояние да установи какво точно се случва и кой е виновен. Включително и защото може да му се наложи да признае, че неговите хора нито са за местата, на които ги е възкачил, нито се справят, допълват потърпевши служители на МВР.

Електронното издание rns.bg изпрати въпроси до министъра на вътрешните работи, за да се изясни ситуацията в СПС. Предварително само допълвам много да се внимава с резултатите, за да няма още по-изненадани от бъдещите решения на ръководството на МВР за Атанас Михов&приятели + подчинени на интересите им, ако има такива.

За да няма спекулации защо пиша истината за СПС в ОД МВР-Варна, ще изясня мотивите си:

  • на всички нормални отдавна ни е омръзнало от нови началници, които решават, че светът започва от тях и само техните решения са адекватни, нищо, че надскачат закона, правилата и инструкциите
  • до колкото мога няма да позволя хора, които са виждали Сретан Йосич – например, само на телевизора, да оценяват и определят съдбите на колеги, които са „общували“ реално с него – ще се сетите защо, кога и как – надявам се
  • само пълни комплексари и елементарни неудачници живят с мисълта, че службата в МВР им дава привилегия над човечността и професионализма, само такива си мислят, че ако не са на държавна заплата животът приключва – всъщност, за тях може и да е така, но има и нормални хора, за които издевателствата над полицаи и кучета са недопустими, както и служенето под ръкводството на подобни началници

Калинка Пенчева – дисциплинарно уволнена от МВР заради непростимата словесна обида към осъден за наркотици в големи размери
ИЛЮСТРАЦИЯ Атанас Михов в бойна униформа „респектира“ журналисти, говорителката на ОД МВР – Светла Златева, която все още не може да борави със служебна терминология и трудно структурира изречения, преписвайки бюлетина, Стоян Димитров – самоопределил се за кучкар, началник на СИГМА и други „детски мечти“, останали без реализация до 50-атата му годишнина