Грипът ни връхлeтя! Доминира щамът „Хонконг”

Тази година грипът ни връхлетя доста по-рано, доминира шамът „Хонконг“. Това съобщи главният държавен главен инспектор д-р Ангел Кунчев. Грипната вълна обикновени ни обхваща в края на януари, припомни той.

„Хонконг” или A(H3N2), е „класически тип грип, посочи Кунчев. Вирусът е относително нов и през последния сезон е имал ограничени проявления само в Италия и Словения. Заради това и сега 90% от новорегистрираните случаи са свързани именно с този щам.

Кунчев обяви че през последната работна седмица 3-4 училища в Балчик са обявили грипна ваканция, а изключително високи остават нивата на заболеваемост в Хасковско, Пловдивско и Габровско. Три огнища на птичи грип са регистрирани във Враца и Видин. Няма опасност за хората.  Клиничната картина е позната – остро начало с температура, главоболие, болки и обща отпадналост. Главният здравен инспектор напомни, че препоръката на лекарите е да не се опитваме да караме болестта „на крак”.

„Два дни преди да се разболеем, вече предаваме вируса и в стая с други 9 души ще заразим поне трима от тях. Децата са особено рискова група, защото заразени частици, напуснали тялото на болен човек през кихане, кашляне, дишане и говорене, могат да полепнат по играчки и други повърхности, които най-малките пипат.  Ако някой от е с грип, трябва да се отделя допълнително внимание на хигиената“, препоръчва Кунчев. Според него при млад и здрав организъм не е задължително да се ходи на лекар заради грип, но все пак това си остава сериозно заболяване, от което могат да последват различни усложнения в дихателната, сърдечната или нервната системи.

Д-р Кунчев уточни, че вече е късно да се ваксинираме, защото при започваща епидемия няма време да се създаде имунитет, защото за това са са необходими поне 20 дни.  Не бива да приемаме и антибиотици, защото при бактериална инфекция те може дори да ни навредят даже може да навредят,  категоричен е той.

RNS