Да се обзаложим, че Борислав Гуцанов ще предаде най-верния и лоялния си Павел Раличков и с влизането си в 49-ото НС от Варна, ще даде път на твърде близката до кмета на Попово Йорданка Георгиева – трета в листата на БСП-Търговище. Бившият дългогодишен председател на ОбС – Варна, бивш председател на градската структура на столетницата в морската столица, а после и на областната, бившият арестант и единствен в света организационен секретар на партия със свалено доверие от Изпълнителното бюро на същата тази формация вече се е изфукал пред журналисти за великолепния успех, постигнат от него като водач на листата в Търговище. Много бих искала същият индивид да сложи ръка на сърцето си и да каже искрено дали е бил мотивиран и с какво за очаквания ход. Ако ДА – какво е първото число на 6-цифрената „аргументация“. Ако НЕ – вероятно ще коментира, че като бъдещ председател на БСП мисли стратегически. Ако обаче е вярно, че някой е „наплатил“ за дамското депутатско място от Търговище, то Гуцанов не просто е „превъртял“ играта, но и е направи Корнелия Нинова да прилича на вентилатор, защото „кака“ едва ли е съвсем наясно какво става.

Фактите са следните:

Борислав Гуцанов – на преден план, на предизборна среща по време на предизборната кампания. Вляво е вторият в листата на БСП-Варна, Павел Раличков, който би трябвало да стане депутат, ако шефът му избере да влезе в НС от Търговище

Борислав Гуцанов беше водач в два многомандатни избирателни района – Варна и Търговище. В морската столица той има 1509 преференции. Втори след него е Павел Раличков, който би трябвало да стане депутат, ако шефа му влезе в НС от Търговище. Раличков е сочен за най-, най-близкия и най-, най-верния човек на Гуцанов.

Във Варна водената от Гуцанов листа на БСП спечели 11 577 гласа, което е 7,21% и получава правото на 1 депутат. Той самият има 1 959 преференции.

Кандидат-депутатите от БСП-Търговище. Водачът Борислав Гуцанов – вторият от ляво на дясно и най-успешната Йорданка Георгиева – първата в дясно

В Търговище БСП печели 5 198 гласа, което е 14,59% и 1 депутатско място. Непопулярният водач на кандидат-депутатската листа Гуцанов приключва там с 307 преференции. Втора по резултат е Йорданка Георгиева. Тя има 1 555 преференции – най-много от всички кандидати. С това тя измества уважавания лидер на БСП в Търговище – д-р Светослав Стефанов и ще стане депутат, ако Гуцанов избере да влезе от варненски район.

Коя е Йорданка Георгиева?

Йорданка Георгиева

Дамата е политически активна от младите си години до момента. През 2011 г. тя работи в областта на недвижимите имоти, но е част от политическата формация „Граждани за Попово Патриоти“. Във визитката й тогава изрично е отбелязано, че е отличен служител.

По времето, в което АБВ бяха партньори на ГЕРБ в управлението на държавата, Йорданка Георгиева е зам.-областен управител от малката тогава млада партия. На рождения си ден през 2016 г. тя е кандидат за депутат и получава публичен поздрав от ръководството на партията по повод празника си. След 18 месеца на мястото тя напуска защото ръководството на АБВ оттегля подкрепата си за ГЕРБ. Както сама отбелязва пред журналисти – нямало диалог в коалицията и така не можело да продължава.

На изборите през 2021 г. Йорданка Георгиева вече е четвърта в кандидат-депутатската листа на БСП. Мимикрията изненадва мнозина, включително и журналисти, на които тя е позната като човек на АБВ. Дамата получава 156 преференции от гласувалите с хартиена бюлетина и 34 от машинното гласувана – общо 190. През 2022 г. тя не се кандидатира.

Слънцето изрява ярко на улицата й към жълтите павета на изборите преди седмица, когато тя получава над 8 пъти повече преференции от гласувалите и от трето се качва на второ място.

Злите езици твърдят, че семейната Йорданка Георгиева е фаворитка на кмета на Попово, който също си има свое семейство. В общината от години тя работи по европроектите. Естествено, ние не даваме гласност на клюки и за това спестяваме пикантни мълви за отношенията между 43-годишната служителка и 73-годишния градоначалник д-р Людмил Веселинов. Той самият печели за първи път кметските избори през далечната 2003 г. и до момента неизменно е в градоначалническото кресло. Също така сме сигурни, че няма как човек без висок морал нито да поиска, нито да бъде одобрен от партия за кандидат народен представител. Още по-малко, за човек без такива качаства да гласуват хиляди.

Часове преди поименното обявяване на народните представители в 49-ото НС е много интересно с какво Йорданка Георгиева изведнъж така впечатли гласоподавателите, че умножи неколкократно подкрепата си от тях.

Другото интересно е дали зад тази преференции има финансова схема, дали Гуцанов е получил пай и дали е делкал с „кака“. Познавайки лично Гуцанов съм съвсем наясно, че повече от 2 варианта на случилото се няма, както и, че той е всичко друго, но не и ларж с парите – меко казано.

Калинка Пенчева