Дадоха първата оферта за вето на Радев

Първото искане президентът Румен Радев да наложи вето на парламентарен закон вече е факт – от партия „Зелените“ настояват държавният глава да върне в НС Закона за концесиите. Според екологично настроените партийци във вида, в който приеха закона тази седмица, депутатите са направили подарък към олигархията. „Зелените“ определят текста като безпринципна смесица на текстове от Закона за концесиите, Закона за публично-частните партньорства и една от директивите на Европейския съюз. Редица текстове от него пък грубо накърняват обществения интерес, смятат те.

RNS припомня, че във вторник парламентът прие максималният срок на концесия за ползване да не може да бъде по-дълъг от 25 години, освен ако със специален закон не е предвиден друг срок. Морските плажове пък ще се отдават на концесия за срок до 20 години.

„Зелените“ са силно притеснени от възможността максималният срок на концесиите да се увеличава безкрайно. Те алармират, че така може да се стигне до вечни концесии, които да отиват при „близките до властта олигарси“.

„Пределно ясно е, че законът е поръчан от силните на деня с цел да бъдат „бетонирани“ придобитите от концесионерите права за вечни времена. Така национален парк като „Пирин“ може да бъде владян за вечни времена от „Юлен“ АД с минимална възвращаемост към държавата и никакъв контрол. А в евентуален случай на разтрогване на договора държавата ще трябва да изплати всички инвестиции заедно с цялата планирана възвращаемост“, пишат до Радев „Зелените“. Те възнамеряват да се борят за налагането на вето с всички достъпни и позволени от закона средства и настояват следващото НС да преразгледа проблемните текстове и да ги постави на обществено обсъждане.