Екс-кметът на Каварна, Цонко Цонев, не спира да рови явно и прикрито срещу кметовете в общината и всички неудобни му овластени. Последните се менят според временните интереси на нашумелия като Кметал градоначалник, който според мнозина е сбъднал детските си мечти да се види очи в очи със световни знаменитости, използвайки средства на общината. Във времето хора, срещу когото Цонев негодуваше и твърдеше, че е подавал сигнали и е свидетелствал в прокуратурата, вече са му „първи дружки“. Дали с постояното ровене срещу кметовете Цонко Цонев не се опитва да замете свои подвизи, за които все още не е изтекла давността? Ще се намери ли най-после отговорен човек в Каварна с власт, който ще поиска и ще предизвика реална проверка на 12-годишното кметуване на Цоньо? Дали след нея Цонето няма да стане клиент на същата тази прокуратура, в която свидетелстваше срещу други хора с власт в града?

Въпросите са повече от интересни и при справедливо стечение на обстоятелствата скоро поне част от тях ще намерят отговорите си. Кому и колко ще са угодни е друг въпрос.

Общинската мълва носи, че през трите мандата на Цонев, подкрепян от различни партии – показателно за принципността му, е успял да продаде впечатляващ процент от общинската собственост – ниви, земи, парцели, сгради, апартаменти и какво ли още не.

Служители на администрацията още си спомнят, че е имало дни с по десетки търгове, които при обективно и законосъобразно провеждане, не биха могли да бъдат логистично осигурени от служителите на Община Каварна. Твърди се, че рекордът е с над 100 за 1 ден.

В същото време се деактуват държавни терени в общинска собственост и същите се продават „съвсем“ случайно на известни крупни „работодатели“ в региона.

Повече от съмнително, в разрез с правилата, ръководни общински фактори се сдобиват с недвижимо имущество на смехотворна цена.

Правят се ремонти с евро средства, за които министър на културата се заканва да сезира европейския прокурор Кьовеши.

Пълна мистерия е какъв процент от печалбата от рок-концертите се е връщала в общината и в какво съотношение е той с парите, които са плащали каварненци за провеждането им.

Чудно е и какво е станало с едни милион лева, изчезнали от футболния клуб на Каварна.

Всичко това се е случвало за сметка на възможните реални приходи, без които каварненци са ощетени във времето.

След встъпването си в длъжност кметът Нина Ставрева обеща, че ще направи пълна ревизия на предшественика си. Той пък се закани да я свали с местен референдум. Референдумът претърпя истинско фиаско, а заканата на Ставрева си остана на думи. Така част от сделките изгубиха давност и настъпилите вреди няма вече как да се поправят.

В същото време – 6 години след края на кметуването си, Цонко Цонев не спира да напада кметове, общински съветници и други хора от администрацията къде с истини, къде с удобно преинтерпретирани факти, вероятно в опит да си върне динамиката от времето на кметуването си. Да се произведе пак във фактор, въпреки оценката на каварненци. На последните местни избори Цонев се кандидатира за общински съветник. Не успя, защото едва 66 гласоподаватели дадоха преференциалния си вот за него. Крайно неприятно хората гласуваха за Дарина Маринова – шефка на отдел в Община Каварна и тя стана съветник.

Дали зад тези усилия за постоянно напрежение у другите не се крие опита никому да не остане време да се заеме с Цоньовото кметуване – попитахме лично самия Цонко Цонев.

Ето и въпросите:

Едва след изяснянятето на фактите, обективната оценка успешен кмет ли е бил Цонко Цонев или не, ще бъде възможна, както и има ли право той да се вживява в коректив на когото и да е, освен на непълнолетните си деца.