Данъчните запечатват рибен магазин в Каварна

Голям рибен магазин в Каварна ще бъде запечатан за срок от 30 дни за данъчни нарушения. Това съобщиха от Териториалната дирекция на НАП след проверките по Никулден.

Навръх празника инспекторите посетили търговския обект и извършили контролна покупка. Продавачът обаче не им издал касов бон. Последвалата проверка показала, че в касата на магазина има наличност от 474 лв., а на касовия апарат не е отразена нито една продажба.

На собственика е съставен акт. Предстои издаване на заповед за временно затваряне на магазина.

На друг търговец на риба в Балчик е съставен акт за разлика между касовата наличност и отразените продажби във фискалното устройство.

Общо 15 акта са съставени вчера на търговци на риба и рибни продукти. Извършени са 60 проверки във Варна, Добрич, Каварна, Балчик и други населени места от обхвата на дирекцията. Три от актовете са за неиздаване на касов бон, 7 за разлика в касовата наличност, а 5 – за невнесени здравни осигуровки.

Присъствие на данъчни ще има утре в дискотеки и ресторанти, в които студенти празнуват 8 декември. Инспекторите ще следят отчитат ли заведенията приходите от вход и реалните обороти. Освен това ще извършват контрол по спазване на осигурителното законодателство, имат ли трудови договори работещите в обектите и изпълнили ли са техните собственици задълженията си към НАП.

Проверките на данъчните ще продължат до края на годината. Контролът за отчитане на реалните обороти ще бъде засилен по Коледа и Нова година. Сигнали за укриване на обороти и други данъчни нарушения гражданите могат да подават на телефона на НАП 0700 18 700.