Премиерът Бойко Борисов да подаде оставка, защото неговото управление отдалечава България от европейските ценности. Това послание, подкрепено с аргументи, отправиха от обединение „Демократична България“ по време на извънредна пресконференция, цитирана от Дневник.

Председателят на политическата сила Христо Иванов обърна внимание, че в Европейския съюз е започнало образуването на едно ядро около еврозоната и новата инициатива за съвместна отбрана, което ще взима решенията, но България няма да е в него.

По думите му европейските партньори са съгласни в България да се проведе едно европредседателство, но когато става въпрос да включат страната в следващите кръгове на доверие, каквито са еврозоната и новата отбранителна инициатива, те показват, че нямат доверие в управлението. Според Иванов на Борисов му се казва от ЕС, че управление, което отказва да реформира правосъдието, отбраната и банките си, няма място в ядрото на съюза.

Борислав Сандов, който е съпредседател на „Зелените“, заяви, че вчера на заседанието на Министерския съвет са се взели няколко лоши за страната решения и затова е нужна оставката на Борисов и нови избори. Като такова решение той посочи отмяната на мораториума върху строежа на АЕЦ „Белене“, който беше наложен през 2012 г. от първия кабинет на Бойко Борисов.

„Покрай скандала с острова на Борисов мина ключовото решение за АЕЦ „Белене“ и се отваря схема за източване на милиарди публични средства за осъществяване на един абсолютно ненужен проект“, каза още Сандов.

Той обърна внимание и върху изпращането на вицепремиера Валери Симеонов на сесия на ЮНЕСКО в Бахрейн, на която страната ни щяла да поиска намаляване на размера на природен парк „Пирин“. Според Сандов искането е подкрепено само от Танзания, Ангола, Азербайджан, Босна и Херцеговина, Куба и Китай – „страни, които са много далеч от демокрацията“.

„Нито една страна от ЕС не е подкрепила предложението. Надявам се, че тази поправка няма да мине, но това е сигнал, че България се отдалечава от европейските ценности“, допълни той.

Председателят на ДСБ Атанас Атанасов каза от своя страна, че случващото се с вота на недоверие в парламента е доказателството за обезличаването на институцията. Той обърна внимание, че по време на дебатите нито един депутат от ГЕРБ не се изказал, а председателят на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов, който е и председател на парламентарната група на ГЕРБ, е говорил, но извън пленарната зала.

От БСП пък изобщо не поставили въпроса за отсъствието на премиера от залата. Според Атанасов най-важният мотив във вота на недоверие, който е за несправяне по тема „Сигурност“, липсвал, а той е за „заграбването на системата от сарайския кръг“.

Атанасов добави, че когато трябва да избират членове на Висшия съдебен съвет, опозиция и управляващи нямат различия и са заедно в пленарната зала.

СНИМКА в. Капитал