Много се радвам, че Бургаският университет се съгласи да открие факултет на Медицинския университет в Добрич. Темата е сред моите приоритети от миналия мандат. Сега, когато и Общинският съвет гласува сградата, може да започнат максимално бързи действия по акредитацията му.

Това заяви зам.-председателят на ГЕРБ – Деница Сачева, в отговор на журналистически въпрос минути след регистрацията на кандидат-депутатската листа от Добрич на коалицията ГЕРБ-СДС за предсрочните парламентарни избори на 9 юни, чийто водач е тя.

Бившият социален министър и зам.-председател на парламентарната група на ГЕРБ в последното – 49-о Народно събрание уточни:

Вече сме предприели действия в тази посока, аз ще изпълня и личния си ангажимент, включително и с министъра на образованието, за да може в най-близко време факултетът да обяви студентски прием. До 25-30 студенти биха могли да започнат обучението си още от следващата календарна година. До тогава трябва да се спазят процедурни срокове, част от които е обявяването на план-прием от ресорното министерство.

Колкото по-бързо факултетът стане факт, толкова по-добре.

Бургас има сериозен опит чрез образованието да се вдъхне живот в целия град. Аз много бих се радвала Добрич да прилича на Бургас. Мисля, че можем да направим така, че тук да има както добри образователни институции, така и културни институции, които отново да събират хората от цялата област и от съседните области. За да бъдем отново град, в който хората да виждат своето дългосрочно бъдеще.