145 години по-късно, в деня на началото на първите боеве на Шипка – 22 август, и ден след официалните чествания, на които посланикът на Русия в България – Елеонора Митрофанова, отново не е била поканена, тя СЕ преклони пред подвига на героите от Шипченската епопея.

„Днес е уникална дата, точно преди 145 години започват първите боеве на Шипка, които продължават шест дни. За това време загиват 3350 воини на руската армия и български опълченци. Всяка година почитаме впечатляващото мъжество на тези хора, учудваме се колко силни и издръжливи са били те. Всяка година идваме тук да отдадем почит на паметта на руснаците и българите, сражавали се за оцеляване на България.

Трогната съм и се радвам, че днес толкова много хора са дошли на Шипка – това са нашите сънародници, български мотористи – представители на клуба „Нощни вълци“, представители на български обществени организации. Това е много приятно, особено с оглед на това, че преди ден се провеждаха официални мероприятия, на които не ни поканиха. Но пък днес, в деня на началото на Шипченската епопея, ние сме тук.

В България, особено в последните месеци, често ни упрекват в това, че плащаме за статии в подкрепа на Русия, че имаме платени агенти. В тази връзка мога открито да заявя, че най-важният ни агент в България е съвместната ни история, която е в сърцето на всеки руснак и всеки българин. Така е било, така е сега и така ще бъде“, написа в социалната мрежа най-висшият руски дипломат у нас.