Коалицията между ГЕРБ и ДПС отдавна е факт, въпреки опитите на депутатите от най-голямата парламентарна група да ни убедят, че няма такова нещо. В 90% от случаите депутатите на движението подкрепят предложенията на ГЕРБ. Правят го обаче ненатрапчиво. В залата остават само толкова народни представители, колкото са необходими за гласуването на съответния закон. Останалите напускат пленарна зала, за да не  демонстрира ДПС пълната си подкрепа към управляващата коалиция.
Това коментираха пред в. „Добруджанска трибуна“ депутати от реалната опозиция.
Те припомнят, че по всички спорни проекти за закони Обединени патриоти най-често гласуват „ЗА“. Почти безусловна е подкрепата на Воля. В случаите, в които по една или друга причина някоя от парламентарните групи в малката коалиция не е съгласна с проектите на ГЕРБ, задължително се намесва ДПС. С това се допълва нужния брой гласове за узаконяването на съответното предложение.
Преди ден именно с подкрепата на ДПС бе отхвърлено президентското вето, наложено върху промените в Изборния кодекс. Направено бе въпреки безспорните факти – липса на задължително машинно гласуване, непрозрачност на изборния процес, изключително завишени параметри на преференциалния вот, заради които не волята на народа определя избраниците му на жълтите павета, а партийната подредба.
Според запознати ДПС и без друго имали проблем с не толкова грамотните си избиратели.
Заради действащите до момента правила се появиха феномени – народни представители, чийто пореден номер в листата съвпада с номера на избирателната бюлетина на партията. ДПС няма как да дисциплинира избирателите си в тази насока, за това подкрепиха хилядите гласове, нужни на всеки, който би искал да измести предния в листата, категорични са депутати от БСП.
Левицата от месеци негодува, че парламентът се крепи на различни безпринципни договорки между управляващото мнозинство и ДПС. В тях на преден план са партийните интереси, а не този на суверена.
Припомняме, че социалистите напуснаха 44-ото НС именно по тази причина. Втора седмица левите не участват в работата на парламента. Те са единодушни, че този състав на народни представители и партии са изчерпили ресурса да изпълняват задълженията си според очакванията на избирателите. Според електората на столетницата – мярката с бойкота на 44-ото НС даже е закъсняла.
Въпреки безспорните факти и вчера шефът на парламентарната група на ГЕРБ и зам.-председател на партията – Цветан Цветанов, продължи да твърди, че тезата не отговаряла на истината.