Резолюцията, която снощи беще гласувана в Европейския парламент е хаотичент текст, за мен прилича на есе, което няма никаква правна стойност и от което не следват никакви правни последици. 

Това заяви в студиото на Бтв земеделският министър Десислава Танева, пропускайки, че отговорността на политиците е първо морална към народа и след това каквато и да е друга.

Ако трябва да ползвам лексиката на премиера, то вчера Европейският парламент прие резалюция, с която показа жълт картон на управляващите у нас, категорична е Елена Йончева – депутат от БСП в ЕС и инициатор на дебата в Брюксел за върховенството на закона и корупцията в България. Според нея гласуването на резолюцията е успех, защото в ЕП не само се знае, но и коментира случващото се у нас. По него има становище, въпреки превеса на ЕНП-депутатите. Следващият картон ще е червен, смята Йончева.

Европейският парламент прие вчера безпрецедентна резолюция, с която обяви, че има влошаване на положението с правовата държавата и корупцията в България. Тя бе прокарана с 358 гласа „за“, 277 „против“ и 56 „въздържал се“. Левицата, либералите и Зелените успяха да се обядинят зад документа и преодоляха съпротивата на Европейската народна партия, която има най-голямата група в ЕП, съобщи Медуапул.

В началото на седмица резолюцията бе приета и изработена първо от Комисията по граждански свободи в Европейския парламент (LIBE). Неин автор е председателят на комисията LIBE Хуан Фернандо Лопес Агилар (Испания, групата на социалистите).

С документа се изразява дълбоко съжаление, че в България има влошаване на „демокрацията и основните (човекшки) права, включително независимостта на съдебната власт, разделението на властите, борбата с корупцията и свободата на медиите, и изразява своята солидарност с хората в България в техните законни искания и стремежи за справедливост, прозрачност, отчетност и демокрация„.

Европейският парламент изразява притеснение заради липсата на присъди по високите етажи на властта и се настоява за налагане на контрол при усвояването на еврофондове. Констатацията за липсата на присъди се прави и от Европейската комисия. По-рано същият ден вицепремиерът Томислав Дончев каза, че контролът върху еврофондовете в България е „отличен“.

Шестима депутати от ЕНП са подкрепили резолюцията, включително Радан Кънев. Други 24 са се въздържали.

Няма спестен проблем

С резолюцията евродепутатите осъждат полицейското насилие над протестиращи и журналисти. Действията на служителите на МВР са определени като „насилствени и непропорционални“ и най-вече твърденията за използване на сила срещу жени, деца и журналисти, както и „незаконните и прекомерни одити“ на фирми, изразили своята подкрепа за протестите.

По отношение на съдебната власт резолюцията се фокусира основно върху продължаващите системни проблеми в съдебната система и по-специално липсата на законодателна рамка за търсене на отговорност от ВСС и главния прокурор.

Има изразяване на опасения, че промените в изборното законодателство се правят твърде близо до предстоящите парламентарни избори. Има и обща загриженост за прибързаното приемане на законите в страната.

Споменават се подбуждащи омраза изказвания, основана на пол и сексуална ориентация дискриминация, правата на ромите и на лицата, търсещи убежище.

Евродепутатите осъждат кампаниите за оклеветяване и осъждат насилието над журналисти. Те са дълбоко загрижени от влошаването на свободата на медиите, на прозрачността и от липсата на разнообразие в собствеността на медиите, както и от твърденията за отпускане на европейски средства за приятелски настроени към правителството медии.

Те подчертават необходимостта от по-строг контрол върху начина, по който се изразходват средствата на ЕС, и от незабавна реакция на опасенията, че парите на данъкоплатците се използват за обогатяване на близки до управляващата партия лица.

Върховенството на закона означава разделение на властите, но твърденията за съдебна корупция и политически съдебни преследвания се увеличават. Означава свобода на медиите, но ние сме свидетели на нарастващо влияние на властите в обществените медии и прилагането на клиентелизъм, когато става въпрос за частни медии. Означава отстояване на гражданските права, но сме свидетели на полицейска жестокост и потискане на правата на малцинствата“, казва авторът на резолюцията Хуан Агилар.