От днес започват Водиците. За българите в древността дните по Водици – 5, 6, 7 януари са били трите най-магически дни в годината. В навечерието на големия празник Богоявление, в православните храмове се извършва един от двата Велики водосвета, свързани с кръщението на Иисус Христос във водите на река Йордан.

Великият водосвет е сред най-тържествените последования в богослужебната традиция. В него се възпоменава Христовото кръщение в река Йордан и освещаването на водата чрез потапянето в нея на въплътения Бог.

Велик водосвет се извършва само два пъти в годината – на самия празник Богоявление и в навечерието му – на Водици. Тази църковна практика е запазена от V век.

Празникът води началото си още от преди Христа и е бил приеман, като символ на живота и сътворението. Почитаме водата, а небето се разтваря за желанията ѝ. Това са силни дни, пречистващи ни от изминалите преживявания. Наричани са още и дни на магия, в чийто период можем да се самоорисаме с благодат.

Нощта срещу Водици е изпълнена с обичай и вярвания, които за пореден пот доказват древността и съхранената мъдрост на българите. Тя е една от най-магичните нощи в годината, в които народът вярва, че чуващата вода може  отбелязва от дълбока древност на 5 срещу 6 януари, денят на Богоявление.Народът вярва, че тази нощ водата чува желанията ни и да ги сбъдва.

Паметта на водата е много старо българско знание и във всяко наричане предците ни са се осланяли на нея – жива, мълчана, обична, мъчна, пъстра, здрава, вречена, пробудена вода… А старите българи са вярвали, че в полунощ водата започва „да чува“ и да сбъдва.

За да стане това, трябва да се извърши определен ритуал.

Когато се здрачи на 5 януари вечерта, се налива вода в котле, малка тенджера или чаша. Желателно е избраният съд да не е пластмасов.

Водата се изнася навън – на двора, на балкона или на перваза на прозореца. Съдът трябва да се хване с две ръце. Притихнете с водата, оставете я да ви усети, подишайте свежия въздух с нея. Поздравете я и й кажете името си на глас, съветват старите хора.

След това се приберете и оставете водата под небето – да се „измълчи“ и пречисти.

Малко преди полунощ излезте отново при нея. Точно тогава, преди Водици, силата й става най-голяма. Кажете й желанието си, а на сутринта си измийте очите с нея и отпийте, съветват още старите хора.

В дните около Водици да бъдем тихи, смирени! Да чуем водата, да чуе и тя нас! Нека здраве за всеки да има!