Дончев упорства, иска избори, не ще ГЕРБ да участват в чужд кабинет

Две медии, две участия на знакови гербаджийски лица и две коренно различни мнения около евентуално участие на партията в нов кабинет в това НС. Това е равносметката от участията на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов и вицепремиерът в оставка Томислав Дончев. Докато Цветанов обясняваше по телевизията как партията най-вероятно ще подкрепи реформаторско правителство, Дончев застъпи коренно различна теза по БНР.

„Няма как да участваме в кабинет с титуляри, с министри, още по-малко с министър-председател, който е с друг мандат. Това е и въпрос на самоуважение. Във властта се влиза през официалния вход, не през задния – влиза се с отговорност, с достойнство, не с апаратни игри“, заяви Дончев. Все пак той не изключи някаква, включително частична, подкрепа на правителство с мандата на РБ с хоризонт няколко месеца. Целта била да приеме народното събрание промените в изборното законодателство по един спокоен начин.

„Четем сигнала от президентските избори, че това, което сме правили, е недостатъчно и трябва отново да търсим подкрепата на хората. Може би с известни реформи на партийно ниво и на ниво политики. Всички избори са вид индикатор какви са обществените настроения. Никой от нас не иска да управлява на инат, продължи с разсъжденията вицепремиерът в оставка.