ДПС казва днес кой и какво за „Дондуков“ 2

ДПС ще обяви днес по обяд кой от кандидатите за президент ще подкрепи на първия тур на предстоящите избори.  

Партията на Доган събира Централния съвет на партията ir в столичния хотел „Рамада“ (бивш София Принцес хотел). На заседанието ще присъства ръководството на партията, депутатите, евродепутатите и председателите на областните и общински структури.

Основната тема на заседанието ще бъдат предстоящите президентски избори, потвърдиха за RNS от централата на движението.  Очаква се ДПС да обяви, че на първи тур ще покрепи Пламен Орешарски, издигнат от инициативен комитет.  Самият бивш премиер не изключи този вариант по време на медийните си изяви. Той нееднократно заявяваше, че очаква за него да гласуват както от ДПС, така и избиратели от всички политически сили.

Другата възможност е движението да застане зад Ивайло Калфин, с когото лидера на ДПС Мустафа Карадайъсе срещна преди началото на предизборната кампания. Това е и единствената публична среща на движението с някой от претендентите за „Дондуков“ 2.

Защо е толкова важна  подкрепата на  ДПС?

Социолози и политолози са категорични, че в годините движението  е доказала силата на своя електорат на избори и възможността с техните гласове да бъде наклонявана везната в полза на един или друг кандидат. Прогнозите им са, че гласовете на ДПС биха донесли около 6% за предпочитаемия посочен кандидат. До сега партията никога не е издигала свой претендент за поста на държавен глава, но винаги се регистрира за да може да агитира в полза на някой. И този път ДПС внесе в ЦИК документите  за участие във вота за държавен глава, но не излъчи официален кандидат. Тогава лидерът Мустафа Карадайъ обясни, че на партията й трябва още малко време, за да реши как точно ще участва в изборите и дали ще издигне свой кандидат или ще подкрепи кандидат на друга партия, коалиция или инициативен комитет.

Очаквайте подробности за решението и следствията от тях.

RNS