Структурата на ДПС в Кърджали поиска незабавната оставка на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. Това обявиха от формацията в района, които изразяват недоволство от това, че опозицията не успя да свали шефката на парламента преди няколко дни. Мотивите: насаждане на омраза, разделение, злоупотреба с власт, некомпетентност.

„Убедени сме, че лица като г-жа Караянчева и караянчевщината нямат място в българската политика. Госпожата не е заплаха за ДПС в смесените райони, какъвто ореол се опитват да й припишат нейните съпартийци. ДПС печели убедително и неизменно вота на хората във всичките 7 общини от областта, въпреки нейното присъствие на политическата сцена вече 13 години“, коментираха от ДПС-Кърджали.

„Факт е, обаче, че тя нанесе огромни щети на толерантността с агресивното си поведение, насаждането на страх, с омразата и противопоставянето, които наложи като модел на поведение на ГЕРБ в Кърджали. Моделът „караянчевщина“, за съжаление, вече е пренесен и на национално ниво“, категорични са местните политици.

Те обвиняват Караянчева, че действа с остри методи в района, сред които:

Злоупотреба с власт и всяване на страх от властта;
Опорочени конкурси и повсеместни партийни назначения;
Използване на областния управител като пръчица за наказания на местната власт, благодарение на което валията абдикира от отговорността на държавен служител и остана в изолатора;
Недопустимо разделение на миряните и политизиране на религиозните празници и храмове;
Липса на управленски капацитет и експертиза – вече 10 години откакто ГЕРБ е на власт, нито един привлечен инвеститор в Област Кърджали;
Опорочени конкурси за директори на училища;
Ликвидиране на диалога между местната, регионална и централна власт в ущърб на гражданите на Кърджали;
Превръщане на държавните учреждения и фирми в партийни офиси на ГЕРБ, и т.н.,и т. н.
„ДПС-Кърджали ще продължава да отстоява принципите на демокрацията, правовата държава, човешките права и толерантността в интерес на развитието на региона и подобряване на жизнения стандарт на хората“, настояват от местната организация.

Днес се проведе десетата редовна отчетно-изборна областна конференция на ДПС Разград. На форума лидерът на партията – Мустафа Карадайъ бе категоричен: „Когато нямаш капацитет, експертиза и визия, остават ти арогантността, омразата, агресията и популизма и това са символи на безпомощността при управлявщите в момента.“

В своето изказване Мустафа Карадайъ разкритикува управляващите в България и заяви, че с настоящият модел на управление мнозинството в парламента е довело страната до политически хаос и криза.

„Ние сме пазители на целостта, мира, сигурността и стабилността на нашата Родина. Ние сме символа на демокрацията и държавността в нашата страна и естествено правата и свободите са част от нашия генетичен код. Стълбовете, по които правим нашата политика са свободата, отговорността, толерантността и заедността. Това е ДПС!“, допълни още председателят на ДПС.