Приветствам намеренията на българското правителство да бъде активизиран диалогът с Република Северна Македония по всички важни теми от взаимен интерес, но паралелно с това очаквам да бъдат решени и всички отворени проблеми. Това заяви държавният глава Румен Радев в отговор на журналистически въпрос днес, след като присъства на традиционния Богоявленски водосвет на бойните знамена и знамената светини на Българската армия на пл. „Александър Невски“ в София.

По думите на  президента конституционните гаранции за правата на македонските българи, отказът от езика на омразата, прекратяването на процесите на дебългаризация, на фалшифициране и на унищожаване на българското хилядолетно културно и историческо наследство ще спомогнат и ще ускорят процеса на интеграция, за да може вратата за преговори за членство да бъде отворена за Република Северна Македония.

„България е най-големият поддръжник на европейската интеграция на страните от Западните Балкани и специално на братската Република Северна Македония, но това зависи от индивидуалния напредък на всяка страна кандидат“, коментира държавният глава. Румен Радев посочи, че страната ни продължава да бъде открита за диалог и изрази увереност, че всички обещания и ангажименти, поети от нашите съседи за изпълнение на двустранния ни договор, ще бъдат изпълнени, за да се ускори процесът на европейската интеграция специално на Република Северна Македония.

„Решаването на кризата в Украйна няма да стане с употреба или със заплахи за употреба на сила. Тя няма да стане с повече оръжие и военна сила, а с диалог и с повече дипломация“, заяви президентът Радев в отговор на въпрос. Държавният глава уточни, че не е отправяно искане за разполагане на съюзнически войски в България, така че всякакви спекулации на тази тема са излишни. „Към момента няма ескалация на кризата в Украйна. Нека да отчитаме моментното състояние“, допълни той като посочи, че последваща ескалация на напрежението ще дестабилизира не само нашия регион, но и цяла Европа.

На церемонията по водосвет на бойните знамена и знамената светини на Българската армия държавният глава и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили прие почетния строй на представителните части на Българската армия и положи венец пред паметника на Незнайния воин.