Големите търговски вериги спокойно могат да подаряват по една маска на клиентите, които нямат, вместо да ги изнудват – или си купуваш от касите ни, или няма да те пуснем. Всички знаем колко струва 1 маска. Ясно е, че големите търговски вериги – особено с хранителните стоки, не са български, но е добре да се отнасят с елементарно уважение към клиентите си.

Днес хранителят на ЛИДЛ-Св. Св. Константин и Елена припомняше на всички без маски, че трябва да ги сложат преди да влязат в търговския обект. Малко беше пропуснал, че заповедта на е правителството в оставка и не е заради украинците в района, но тези, които нямаха величествено насочваше към касите да си купят, преди да бъдат допуснати вътре. Въпросният дори съставяше изречения на чужди езици с горните инструкции. Беше малко смешно, защото човекът, оставен да следи за спазването на реда, съветваше хората да го нарушат като влязат през вратите, които са само за излизане, да си купят маски и чак тогава да се върнат, за да минат през контролирания от него вход.

Разпореждането за използване на маски в закрити обекти е заради „повишения брой заболели от ковид 19 и в опит заразата да не се разпространява“.

Сигурна съм, че никой от търговците няма да се учуди от предложението ми за хората, които все още нямат навик да носят постоянно маски, да получават по една безплатна на входа на магазините. На едро цената на една маска е не повече от 15 стотинки. Естествено – на касата се продава за в пъти по-висока цена. Вместо да големите търговски вериги да чакат да „забогатеят“ от търговия с маски, по-добре би било да подаряват на клиентите си и да богатеят от оборота, които им се прави. Малко е смешно, че докато всеки харчи поне 20 лв., трябва да си купи и маска. За това е добре големите търговци да не бъдат евтини. Сигурна съм, че в родните си държави се отнасят с повече уважение към тези, които плащат за да имат заплати.

Ако на ЛИДЛ, Кауфланд, МЕТРО и подобни им е трудно да схванат предложението ми, нека проверят как се отнасят към потенциалните купувачи в Турция и в Румъния, например.