41-годишният DJ Стелиян донесе Covid-19 във Варна, след като обиколи половин Европа с нискотарифен авиопревозвач и се върна с влак от София в морската столица. Той е в болница. Под карантина е персоналът на влаковата композиция. Стотици, поне в три държави, са заразени заради безотговорното поведение на въпросния.

DJ Стелиян

В разгара на грипната епидемия в Италия варненецът решава на път за Испания да посети майка си в Бергамо. Обявава намеренията си за пътувана в социалната мрежа. Въпреки опитите на приятелите му, той все пак поема към градчето с уговорката: „Бергамо – град с душа“ и болест – но пари трябва да се изкарват. След като гостува на майка си, Стелиян продължава към Испания, където имал платен антажимент – да озвучава сватба. Според непотвърдена информация, на връщане от Испания, минал през Германия до България. От София до Варна пътувал с влак.

В събота вечерта се почувствал зле и отишъл сам в болница. Първия тест в МБАЛ „Св. Анна“ е положителен. Референтният в София потвърждава заболяването Covid-19, уточниха от болничното заведение за „168 часа“.

Незабавно всички служители на влаковата композиция са поставени под карантина. Самите вагони се дезинфекцират, съобщиха от БДЖ.

На този етап няма реална цифра с която да се предположи броят на заразените от DJ Стелиян в трите държави – Италия, Испания и България. Най-вероятно той е приел вируса още в Бергамо и се е явил негов приносител на всички места и за всички хора, с които е бил, коментираха лекари пред в. „168 часа“. Те препоръчаха всички, които са били в контакт със заразения да си направят тест за наличие на вируса.

Това е лицето на безотговорността – категорични са възмутени варненци. Те настояват DJ Стелиян да бъде осъден заради съзнателното разпространение на вируса, започнало още с пътуването му до Италия, знаейки, че Бергамо е в епицентъра на епидемията там.

Искаме да видим каква декларация е попълнил на границата, ако изобщо го е направил. Може и там да е лъгал, воден от желанието си единствено да изкара пари, рискувайки не само своя, но и живота на мнозина, настояват варненци.

Междувременно се оказа че 450 души, които са били в Италия, са се върнали в провадийското село Дъбравино. Все още няма данни за здравословното им състояние.