Схемаджии, сред които и роми, печелят хиляди на ден от хора, които искат да си регистрират автомобилите. Практиката е от години и тя няма как да се осъществи без прякото участие на служители на МВР. Същите вероятно получават и финансова мотивация за услужливостта си, алармираха възмутени пловдивчани.

Ето разказът на двама от тях:

„Днес регистрирахме кола и до обяд наблюдавахме какво става. Още от предния ден определени хора, които се наричат „регистратори“, започват да си подреждат колите пред портата на пункта за регистрация на автомобили. В Пловдив той се намира в ромската махала. Няма значение дали техните коли са с номера или без. Сред „регистраторите“ – видимо около 20 души, има и роми.

На следващата сутрин „регистраторите“ предлагат на тези, които бързат да си регистрират автомобилите, да си платят 50 лв. и ги пускат напред. Всъщност техните коли са подредени на малко по-късо разстояние от необходимото да паркира още една кола. Когато някой си плати тези две коли биват измествани малко напред и назад, за да се пъхне новият.

1

Междувременно още вчера отпред е паркиран бус с пловдивска регистрация. Пред него има 5-6 коли, подредени по описания начин. Когато в 8 ч. отворят бариерата, той вече е направил задръстване. Зад него към 9 ч вече има 70-80 коли. „Регистраторите“ преговарят с някой от края на опашката и срещу съответната сума го пускат да мине пред буса. Реално микробусът играе роля на „тапа“, за да не може никой да мине пред него, ако не си плати.

Категорични сме, че всичко това трудно ще се прави без знанието на полицията, защото няма как да не видят нещо, за което се твърди, че съществува от 5 г. Освен това, вътре при гишетата ни направи впечатление, че всички „регистратори“ биват посрещани радушно от служителките на МВР. Те си говорят поименно и на „ТИ“. Не чакат, привикват ги с предимство, заради което чакането отвън прераства в ново чакане и вътре.

Вероятно тези на гишетата получават някакво финансово отблагодаряване за услужливостта си към схемаджиите.

 

 

Всеки от тези хола сигурно правят по 1000 лв. на ден. Те имат пълномощни за по 5-6 коли и поне още по толкова пропускат без ред, от които пак вземат пари. Две млади жени днес до обяд пред очите ни успяха да регистрират по 4-5 коли.

Всичко се случва докато обикновените хора чакат с часове. Ако някой се осмели да пита или направи забележка за пропусканите коли, следват заплахи. За това повечето хора си мълчат. Все пак са в ромската махала. Може да им разкостят колите за секунди, да потрошат собствениците за минути и никой няма да реагира. Няма да последва нищо сериозно за извършителите, които видимо са под крилото на тази част от МВР.

Тази сутрин един провдивчанин имал неблагоразумието за застане отпред, защото дошъл нощес. Надупчили му и четирите гуми.

Ние снощи бяхме 13-а кола. Тази сутрин, преди вдигането на бариерата бяхме 23-та. Смятайте само тези, които са ни прередили по 50 лв. – колко пари ще донесат на „регистраторите“. Между 7 и 8 ч. опашката беше дълга над километър – все потенциални клиенти за схемаджиите.

Според нас в тази ситуация с прехвърлянето, пълномощните, развяването на документи, може да се създадат предпоставки за друг вид престъпления, което също не впечатлява полицаите.

Всички те – и полицаи, и „регистратори“ са еднакви некадърници, защото нямат акъл да изкарат 5 лв. по честен и законен начин. И докато за вторите това е въпрос на тарикатлък, интересно е какво прави „Вътрешна сигурност“ на МВР срещу колегите си, извършващи престъпления. Чудно ни е т.нар. „гестапо“ дали и то получава част от парсата незаконно придобити пари?“.

Проверка на RNS установи, че малко преди 12 ч. днес наобед бариерата е спусната и който е в двора на КАТ ще може да регистрира колата си, останалите отвън напразно са чакали (на снимката). Вероятно без време приключилият работен ден е заради навика на МВР да освобождава на обед служителите си преди почивния ден. Практиката отново е в ущърб на гражданите, чакали на опашката и плащащи надник за цял работен ден на чиновниците.

RNS