Делото срещу бившия депутат от ГЕРБ-Добрич, Живко Мартинов, по обвинението за изнудване на производител за 4 тона суджук – уж за премиера, тръгва на 27 февруари. За тогава Специализираният наказателен съд е насрочил разпоредителното заседание, научи ексклузивно rns.

На 21 януари т.г., след двукратно отлагане поради здравословни проблеми на обвиняемия, в Специализираната прокуратура на бившия народен представител бяха предявени материалите обвинението за суджука.

Припомняме, че срещу придобилият световна известност Живко Мартинов има 5 повдигнати обвинения по различни текстове от Наказателния кодекс. Казусът, който прехвърли Океана и влезе в Годишния доклад на Държавния департамент като пример за политическа корупция, стана обществено популярен у нас с прозвището „суджукгейт“. Изнудването за колбасите е най-лекото от повдигнатите обвинения срещу Живко Мартинов.

Междувременно свидетелите по „суджукгейт“ бяха подложени на изключителен институционален натиск от шефове на държавни служби, назначени с протекциите на Живко Мартинов.

1

В допълнение на това колите на двама от тях бяха подпалени и напълно унищожени. Стигна се до там, че един от свидетелите и семейството му са с назначена от прокуратурата физическа охрана. До момента за палежите има трима задържани – двама преки извършители и един подбудител. Поръчителят все още остава неизвестен за прокуратурата и полицията.

 rns