Държавната агенция за национална сигурност влезе в Български енергиен холдиг за проверки на големите енергийни проекти, научи ексклузиво rns.bg.

Освен Турски поток агентите ще инспектират и забавянето на газовата връзка с Гърция – според анализатори – действия на ГЕРБ-правителството в полза на Русия.

3 млрд. лева без ДДС на българските данъкоплатци струва т.нар. Турски поток, който минава през България. По него тече руска газ, която се продава на Сърбия. Представен като печеливш проект, след изграждането му вече е ясно, че е малко вероятно той да се изплати в определения срок и да носи печалба на България.

Преди ден лидерът на АБВ – Румен Петков, алармира: „Гарантирано е, че газовата връзка с Гърция няма да е готова до края на годината, защото тепърва ще се поръчват елементи, а за доставката им са нужни 7 месеца. Има сериозни опасения, че Кърджали ще плаща най – скъпия газ в Европа… Костов ни лиши от пряка доставка на газ. Станишев и Борисов елеминириха възможността България да бъде основната входна точка на газ за Европа.“

ДАНС разследва Турски поток като служба, зaщитаваща националните интереси – енергетиката е част от националната сигурност на всяка държава, включително и на България.