Следвам стриктно ангажиментите си като евродепутат. В тях не влиза да премълчавам истаната, а точно обратното – да я казвам на висок глас, с риск и да не се хареса. Оставам вярна на избирателите си, не на партийния елит.

елена йончева

Това написа в личната си страница в социалната мрежа евродепутатът от БСП – Елена Йончева. Изявлението е направено часове, след като БСП разпространи информация, че общинските ръководители на столетницата в Хасковско – откъдето Йончева бе избрана за депутат в Парламента, са свалили доверието си от нея.

В декларацията се твърди, че местните социалисти са неприятно изненадани от изявите на Елена Йончева през последния месец. Повечето от тях – срещу лидера на БСП – Корнелия Нинова.

„Сега, когато цялата партия вдигна уверено очи и застана зад промените, защитени чрез прекия избор за председател и потвърдени на юбилейния 50-и Конгрес на БСП, няма нищо по-добро от единството в борбата за истината и волята да работим безкористно за  върховенството на закона у нас и по-доброто бъдеще на България за всички. Тя сякаш забрави съвместните ни усилия, които всички ние, не без активното участие на председателя на БСП Корнелия Нинова, положихме, за да бъде чут чрез нея гласът на истината срещу корупцията и водещата роля на ГЕРБ в нейното срастване с държавата. Не можеш да си близък и да вярваш на нашата общност само когато застанем като стена зад теб и ти се доверим, че можеш да защитиш посланията ни, а да забравиш това, когато някой друг погъделичка твоето его. Казват, че войната изяжда натрупаното в мир. Войната няма очи нито за съвместно извървените крачки, нито за  полезните поуки от тях.“

Припомняме, че Корнелия Нинова лично бе зад Елена Йончева и при двата избора – за депутат и за евродепутат. Още тогава беше ясно, че поставена пред избор между нея е Сергей Станишев, тя ще предпочете лидера да европейските социалисти. Както и стана. Според други Нинова е била съгласна да изпрати по-далеч Йончева, за да не я засенчи като лидер, което е надделяло и лансирането й за депутат в Брюксел.

Междувременно социалната мрежа се тресе от скандала. Повечето коментиращи са на страната на силния – Корнелия Нинова. Стига се до там, че Елена Йончева е припозната като „троянски кон“ на Бойко Борисов.