От понеделник (12 април) се възстановява частично присъственото обучение. В клас ще се върнат учениците от първи до четвърти клас, както и учениците от седми, осми и десети клас. Възстановяват се присъствените занимания и в университетите.

Това обяви министърът на образованието Красимир Вълчев на редовния за четвъртък брифинг за COVID ситуацията в страната.

От 26 април ако ситуацията позволява на присъствено обучение ще бъдат вече пети, девети и дванайсети клас.

„Учениците от дванайсети клас приключват в средата на май, затова е важно те да се върнат на 26 април“, отбеляза Вълчев. По думите му тази присъствена смяна ще продължи три седмици заради почивните дни по Великден.

Училищата в малките населени места, където има само по една паралелка в клас, ще се върнат цялостно на присъствено обучение. Това бе решението и преди последното затягане на мерките, като то бе пожелано от премиера Бойко Борисов.

Ако и след почивните дни по Великден и Гергьовден развитието на епидемията позволява, от 17 май в клас ще бъдат шести, единайсети и седми клас, обяви министърът на образованието.

„Ние можем да направим график до края на учебната и календарната година, но ситуацията продължава да е непредвидима“, отбеляза Вълчев, като допълни, че учениците в седми клас са приоритет, защото са последни от етапа, цитиран от Дневник.