Задава се нов скандал с кандидатите за почетни граждани на Варна

Бившият състезател и треньор по борба Керан Михалев, чиято кандидатура за почетен гражданин на Варна преди 2 години бе отхвърлена със скандал от Общинския съвет, отново е предложен за званието. Номинацията е на ОСК „ЖСК – Спартак“, чието ръководство явно разчита на слабата памет на съветниците. През 2016 г., когато треньорът на медалисти от олимпиади и европейски първенства бе издигнат за почетната титла, кандидатурата му се провали шумно. Повод стана заявената публично от трибуната изненада на съветника Григор Григоров: „Как бай Керан ще е почетен гражданин? Че ние на този човек едно време плащахме рекет!“ .

Михалев е един от общо 9 души, предложени за званието „Почетен гражданин на Варна“. Кандидатурите им ще разгледа постоянната общинска комисия по култура и духовно развитие следващата седмица. На насроченото за вторник от 10 ч. заседание ще се обсъждат и кандидатите за други почетни отличия, които традиционно се връчват за Деня на Варна 15 август.

Сред кандидатите за почетни варненци е дългогодишният ректор на Медицинския университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“, учен и специалист по ортопедия и травматология проф. д-р Димитър Камбуров. Предложението е на Медицинския университет за заслугите му към здравеопазването на Варна и страната и по повод 80-годишнината му.

Адвокатска колегия Варна предлага за званието бившия царски депутат Борислав Ралчев. Мотивите са изключителни заслуги като юрист, общественик, политик и по повод 80-годишнината му

Инициативен комитет е внесъл кандидатурата на бившия футболист на „Черно море“ и дългогодишен спортен журналист, коментатор, документалист и публицист Стефан Янев. Пенко Николов е предложен за значим принос в развитието на българския хандбал като състезател и треньор.

От инициативни комитети са предложени поетесата Елка Няголова и председателката на Асоциация „Да съхраним жената“ Йорданка Ненчева. Сред кандидатите е един от собствениците и изпълнителен директор на „Елит – Пътна сигнализация“ ООД Паню Панев. Предложението е мотивирано със заслуги в изграждането, поддръжката и модернизацията на инфраструктурата на Варна и по повод скорошната му 70-годишнина. Според инициативния комитет, докато работи в „Инжстрой“, Панев се справя успешно със задачата за изграждане на тролейбусните линии и тролейбусното депо в града.

Областният комитет на БЧК предлага за почетното звание бившата медицинска сестра Милка Кайкова за заслугите й към водноспасителното дело и по повод 80-годишнината й. Кайкова има принос за спасяване на 43-ма удавници. След пенсионирането си се отдава на общественополезна дейност – събира дрехи за сиропиталища и със собствени средства възстановява камбанарията в родното си село.

За почетен знак „За заслуги към Варна“ – златен са предложени двама души. Атанас Пеев е номиниран от организационен комитет на един от най-големите родове в страната – Сивковия, за приноса му в краеведческото дело, за общественополезна дейност като изследовател и журналист и във връзка с неотдавнашната му 80-годишнина. Пеев е почетен гражданин на Добрич, автор на 22 книги. Вторият кандидат за същото отличие е Никола Савов. Предложението е от Камарата на архитектите в България за приноса му в опазването и защитата на недвижимото културно наследство на Варна. Савов е основател и пръв председател на варненското историко-архитектурно дружество „Наследство“, което с гражданска енергия успя да спаси от унищожение някои значими паметници на културата. Инициатор за създаването на първия в страната Обществено-консултативен съвет за опазване на културното наследство към кмета на Варна и неизменно е негов председател.

За почетен знак „За заслуги към Варна“ – сребърен, е номинирана Франциска Йорданова. Предложението е мотивирано с приноса й към развитието на читалищното дело. Йорданова е читалищен секретар на НЧ „Христо Ботев 1928“, което поддържа и клуба за спортни танци „Варна“.

Почетният гражданин на Варна Борислав Иванов е внесъл кандидатурата за същото отличие на Кирил Аспарухов. Предложението е за активната му обществена и културна дейност като поет, журналист, шоумен и танцьор и по повод 70-годишнината му.

От СК „Ичи Геки Варна“ идва предложението за удостояване с почетно отличие за заслуги към Варна на Петър Пасев. Бившият управител на „Спортни имоти“ е номиниран за цялостна дейност, принос в издигане авторитета на варненския спорт и по повод 70-годишнината му.

От ОСК „ЖСК – Спартак“ са внесени предложения и за удостояване със сребърни значки на на спортисти и треньори, извоювали за Варна и България 4 медала от олимпийски игри, 47 от световни първенства и 63 от европейски. Поводът е 100-годишнината на „ЖСК – Спартак“, а номинираните са Здравка Саздова и Ина Георгиева, Светлана Юриевна Мишева – бивши състезателки, сега треньорки по художествена гимнастика; Петър Господинов, Георги Кръстев – борба; Марин Калчев – сумо.