Състав на Варненския апелативен съд остави без уважение жалбата на Илиян Илиев против определение на ОС – Варна, с което е било потвърдено задържането му под стража. Илиев е в ареста почти от 2 месеца, след като е бил привлечен като обвиняем заради притежанието на близо 300 грама амфетамини, предназначени за разпространение.

Това съобщиха от пресслужбата на Варненски апелативен съд.

Припомняме, че Илиев е задържан на 6 юли тази година на ул. „Пирин“ във Варна при специализирана полицейска операция по линия на наркоразпространението. При претърсване и обиск на автомобила му органите на реда открили 1000 таблетки амфетамин с тегло 289.11 гр, 27,71 гр. кристално вещество, което се използва като съставка при производството на амфетамин и електронна везна със следи от амфетамин и марихуана. Претърсено било и жилището на 37-годишния мъж в Търговище. Оттам полицията иззела 6 ампули метамфетамин. При повторен оглед на автомобила на обвиняемия с куче полицаите открили допълнителни количества таблетки и марихуана.

Апелативният съд във Варна сподели днес всички доводи на първата съдебна инстанция, с които е било отказано изменение в по-лека на мярката му за процесуална принуда. Събраните в хода на разследването доказателства и материали обосновават категорично предположението, че Илиев е съпричастен към престъпното деяние. Престъплението е тежко по смисъла на закона и се наказва със затвор. Макар, че е неосъждан обвиняемият вече е привлечен към наказателна отговорност с внесен обвинителен акт за държане на наркотици в ОС – Смолян. Този факт води съда до извода, че ако е на свобода Илиян може да извърши престъпление. Реална е и опасността да се укрие. Обвиняемият е от Търговище и няма адрес на пребиваване във Варна. Втората съдебна инстанция потвърди и 2-месечния срок, в който обвиняемият няма право да иска изменение на мярката за неотклонение.

Определението на Варненския апелативен съд, с което се потвърждава ареста на Илиян Илиев, разследван за притежанието на близо 300 грама амфетамини, предназначени за разпространение е окончателно.

RNS