Началникът на група „Оперативен център“ в сектор „Пожарогасене и спасителна дейност“ в Силистра е задържан под стража. 36-годишният Младен А. е обвиняем за придобиване и пазене на предмети и материали, за които знаел, че с тях може да се извършва подправка на платежни инструменти. Престъплението е извършвано като продължавано престъпление, уточниха от пресслужбата на Апелативна прокуратура.

На 13 юни 2017 г. Окръжната прокуратура в Силистра е повдигнала обвинение и е задържала за срок до 72 часа до произнасяне на състав на Силистренския окръжен съд по искането за определяне на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо Младен А. При претърсване са открити копие на документи за самоличност на различни лица, данни за кредитни карти, номера, дата на валидност, СVV-код и имената на собствениците им.

До разкриване на престъпната дейност на служителя на МВР се стигнало, след като било образувано досъдебно производство в Русе срещу шестима обвиняеми, които са задържани под стража. По него са събрани доказателства, уличаващи началника на група в сектор „Пожарогасене и спасителна дейност“ в МВР – Силистра, Младен А. Материалите срещу него са изпратени в Окръжната прокуратура в Силистра, тъй като от доказателствата, събрани по разследването, става ясно, че служителят на МВР е извършил престъплението на територията на Силистра.

Обвиняемият полицейски служител поддържал част от електронните устройства – сървър и компютри, разположени в сградата един от задържаните по делото в Русе. Те били използвани за престъпната дейност против паричната и кредитната система. Младен А. е поддържал интензивна интернет комуникация с един от русенските обвиняеми чрез 3 електронни пощенски кутии в 259 електронни писма, които съдържали информация за множество сканирани лични карти на трети лица, фактури и файлове, в които имало информация за електронни пощи, техните пароли и личните данни на притежателите им, потребителски имена и пароли за достъп до сайтове за залагания и електронни портфейли. Разследването разполага и с писмени доказателства, в които обвиняемият Тихомир Г. от Русе иска от служителя на МВР да заличи компютърни данни и информация, съдържаща се в неговите имейл адреси, за да се осуети изземването й и прилагането й по досъдебното производство.

Определението на Силистренския окръжен съд, с което спрямо Младен А. е взета мярка за неотклонение „Задържане под стража“, подлежи на обжалване пред Апелативния съд във Варна.

RNS