МВР е възстановило порочната си практика отпреди няколко години да прави дарения само на себе си през собствената си фирма „Безконтактни мултиплексорни вериги“ (БМВ), като по този начин заобикаля забраната да получава подаръци. Това става ясно от отчета за първите шест месеца на годината, качен на страницата на вътрешното министерство, пише „Сега“.

Общата стойност на даренията е 591 145 лв. Сред дарителите освен БМВ са и посолствата на Китай и САЩ. Пари са давали и редица малки и бедни общини, които по традиция плащат бензина на патрулките, макар МВР да разполага с бюджет от над 1 млрд. лв. всяка година.

Ограничението да се получават дарения бе въведено преди няколко години, след като стана ясно, че полицията е получавала подаръци от хора, които разследва. Бе оставена обаче възможността да даряват общини и държавни фирми. Така през БМВ, която години наред бе монополист в производството на регистрационни номера за коли, министерството получаваше техника за милиони. Това кранче бе спряно, когато фирмата бе прехвърлена в транспортното министерство. Даренията, с изключение на тези от чужди държави и международни организации, бяха забранени от Цветлин Йовчев, но отново разрешени от Румяна Бъчварова. Впоследствие, през февруари 2016 г., БМВ бе върната тихомълком под шапката на МВР.

За първите шест месеца на годината БМВ е дарила две коли на МВР, става ясно от отчета. Едната е на стойност 28 227 лв., а другата – 5936 лв. Освен от собствената си фирма полицията продължава да получава дарения и от общини, пише в справката. Сред тях са силистренските кметства Дулово, Алфатар, Тутракан, Ситово и Кайнарджа. Най-голямото дарение е за над 1600 лв., а останалите в региона са от 150 до 900 лв. Ремонтът на една кола за 600 лв. е платен от Бяла Слатина, която се намира в бедния Северозападен регион.

Не така обаче стоят нещата с община Ямбол. Оттам са подарили на МВР 10 000 лв. за гориво. Пловдивската община Родопи пък е дала 9000 лв. за гориво на три районни управления. Най-сериозното дарение е за 130 хил. лв. и е направено от община Пловдив. Оттам са купили техника за местната лаборатория на МВР.

Бургаските общини Руен, Айтос, Несебър, Камено, Поморие и Средец също са се отчели със сериозни дарения. В Несебър са дадени над 30 хил. лв. за гориво. Община Руен е дала 9000 лв., а Поморие – 8400 лв. С 3858 лв. пък община Елхово е купила лекарства и консумативи на дирекция „Миграция“, чиято основна работа е по линия на бежанците.

Община Стражица е дарила административна сграда за 42 хил. лв. на местната пожарна, а Велико Търново е платила 15 хил. лв. за инвестиционен проект за нуждите на МВР. Община Елена пък е дала триетажна сграда за близо 142 хил. лв. на местната полиция. В Полски Тръмбеш са купили пожарникарско облекло за над 2000 лв. Каолиново и Върбица са купували наркотестове и бензин, а Плевен, Пордим и Кнежа – гориво.

Две коли за над 22 000 лв. са подарени от община Аксаково на варненското Пето РПУ. Едно дарение за 6000 лв. е направило на кюстендилската полиция и Югозападното държавно предприятие, което отговаря за горите в региона.

Дарението на китайското посолство е на стойност над 37 хил. лв., но е описано само като „движими вещи“. От посолството на САЩ пък са дали употребявана система за проверка на багаж за близо 30 хил. лв. Записано е и още едно международно дарение – компютърни материали от Висшия институт за обучение в областта на правосъдието във Франция. То е на стойност едва 50 лв.