Заместник-секретарите на Съвета за сигурност на Русия провеждат среща в Москва с посланици на 96 държави – първата в такъв формат.

На дневен ред са въпросите за хибридните заплахи, тероризма, затворените биологични лаборатории, неонацизма и информационната сигурност, съобщиха от съвета.

„Страните, които наистина се стремят да осигурят стабилност в интерес на цялата планета, включително Русия, предлагат да разработят мирна, сигурна, открита, основана на сътрудничество обединяваща програма, в крайна сметка насочена към социално-икономическото развитие на държавите, подобряване на благосъстоянието. на техните народи и изграждане на единна и неделима архитектура на международната сигурност“, каза в приветственото си слово Патрушев, секретар на Съвета за сигурност на Русия.

Той коментира и санкциите, наложени срещу Руската федерация, които реално доведоха до дестабилизиране на социално-икономическата ситуация по света и до заплаха от глад в много страни.

„В резултат на санкционната война, започната срещу Русия, социално-икономическата ситуация по света беше рязко дестабилизирана, много страни бяха поставени на ръба на глада“, каза Патрушев в приветствено послание до 96 чуждестранни посланици, които се събраха. да се срещне с ръководството на руския съвет за сигурност в Москва.

„На фона на формирането на нови центрове на сила в света продължава да нараства нестабилността, причинена от нежеланието на отделните страни да загубят геополитическото си господство“, смята секретарят на Съвета за сигурност на Руската федерация. Той заяви, че тези страни „съзнателно са разрушили системата за международна стабилност, изградена през годините, игнорирайки руските предложения за гаранции за сигурност“.