Общо 25 г. лишаване от свобода е наказанието на тримата подсъдими по делото за откраднати тръби от уникален водопровод за земеделско напояване, свързващ Дунав с Добруджа. Откраднатото е на стойност 77 млн. лв., а осъдените трябва да платят 7 млн. лв. Без присъди се разминаха близките до казуса „суджуци“ и бивш шеф на напоителни системи след постановеното на първа инстанция решение от Добричкия окръжен съд.

Силистренецът Радко Ганчев и софиянецът Стефан Кънчев, осъдени на по 10 г. затвор, ще излежат наказанието си при строг режим. Двамата бяха признати за виновни, че в съучастие помежду си и с Красимир Ц. от София в периода ноември 2011 г. – март 2012 г. са откраднали стоманени водопроводни тръби с обща дължина 27 869 м., собственост на ВиК – Добрич, на стойност 77 милиона лева.

Кражбата е в особено големи размери.

Според обвинението изкопаването и демонтирането на тръбите е извършено на територията на областите Добрич и Силистра, при условията на продължавано престъпление.

В обвинителния акт се посочва, че тримата подсъдими в съучастие помежду си, чрез посредственото извършителство на други 4 души, чрез използване на технически и моторни превозни средства, откраднали тръбите, които не били под постоянен надзор. Обект на посегателството е уникално за страната и стратегическо за района на Южна Добруджа съоръжение, осигуряващо водоподаване за Добрич от терасите на река Дунав. Обвинението посочва, че след демонтирането, тръбите са били предадени за скрап на фирмата на съпругата на Радко Ганчев.

Делото по обвинение за кражбата на тръби от водонапорния тръбопровод започна в началото на 2015 година.
Красимир Ц. от София получи ефективна присъда от пет години затвор, които трябва да изтърпи при общ режим.
За Стефан Кънчев и Радко Ганчев съдът определи строг затворнически режим.
Магистратите разпоредиха и конфискация на лично имущество на двамата – жилища, поземлени имоти, автомобили, парични средства.
По делото са извършени множество експертизи, разпитани са над 100 свидетели. Част от тях са потвърдили, че поръчката за изкопаването и кражбата на водопровода е станала с дейното участие на бившия депутат от ГЕРБ-Добрич, Живко Мартинов и шефът на „Напоителни системи“ Георги Харизанов. Съществуват и свидетелски показания, че Радко Ганчев е бил системно изключително щедър в благодарността си за помощта, оказана му от Мартинов.
Тримата подсъдими трябва да заплатят на ВиК – Добрич сумата от 6 695 708 лв. за причинените вреди на водното дружество.
Присъдата подлежи на обжалване пред Апелативния съд във Варна.
Припомняме, че през 2013 г. Софийска районна прокуратура (СРП) повдигна обвинения на изпълнителния директор на Стайко Ганчев и на членовете на борда на директорите на същото дружество – Георги Харизанов и Радослав Чеглайски за съзнателно сключване на неизгодна сделка, като Ганчев е извършител, а Харизанов и Чеглайски са помагачи.

Георги Харизанов не за първи път е клиент на прокуратурата. През февруари 2012 година, когато той заема поста председател на Борда на директорите на дружеството, се наложи временното му отстраняване заради повдигнато му обвинение. Харизанов беше подсъдим за заплаха за убийство и обвиняем по друго дело за кражба на 50 хил. долара. Освен това той има и влязла в сила присъда за изнудване от 2005 година. Заради съдебното му минало, Харизанов беше временно отстранен по настояване на тогавашния премиер Бойко Борисов.

Твърди се, че от „сделките“ с разпродажбата на имущество на ВиК-дружествата в страната най-много милиони изкарал Харизанов. Към 2013 г. прокуратурата твърди, че има сериозни доказателства срещу Харизанов. Към днешна дата никой не коментира какво направи с тях окръжният прокурор на Добрич и защо Харизнов не присъства сред осъдените. Човекът с няколко повдигнати обвинения през годините в момента е шеф на телевизия „Европа“.

Щастлива е развръзката по делото и за Живко Мартинов. Бившият добруджански васал на управляващите обаче има 6 повдигнати обвинения по други текстове от НК, сред които най-пикантното „4 тона суджук за премиера“, от които нито петалка не е стигнала до Бойко Борисов.

RNS