Злокобно! Вече година пловдивските пожарникари са със SECOND HAND дрехи и каски!

Вече една година пловдивските пожарникари работят с чужди дрехи, каски и ботуши. Всички те са дарение от Канада, а иначе – втора употреба от колегите им в Торонто. Гледката е повече от злокобна, защото на главите на българските огнеборци са изписани чужди имена, а на гърбовете им TORONTO. Никой не знае титулярите живи ли са, какви са и защо нещо, което е бракувано, бива приветствано в проспериращата ГЕРБ-България.

На 6 ноември м.г. на тържествена церемония в Пловдив местните пожарникари получават 1500 комплекта със специализирана екипировка. Оборудването е дарение – естествено от тогава вече бившия кмет на Торонто. Присъстват кметът на Пловдив Иван Тотев, шефът на ОД на МВР – Пловдив, старши комисар Христо Разсолков, шефът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов, тогава вече бившият областен управител Розалин Петков и новият областен управител Здравко Димитров. За щастливото събитие пристига лично и премиерът Бойко Борисов. Той ведро съобщава на присъстващите, че именно в тази служба е прослужил пожарникарския си стаж. Пловдивският митрополит отслужва тържествен водосвет и дава благословията си на огнеборците.

Без свян директорът на пожарникарите в Републикат гл. комисар Николай Николов съобщава победоносно, че преди 5 г. е започнала модернизация на службата и това дарение – дрехи, каски и ботуши – втора употреба, са част от нея. И потвърждава тезата на МВР-министъра Румяна Бъчварова: „МВР е най-реформираната система в България!“ – надяваме се визирайки тъпашките, безобразни, многочислени промени, които винаги са в ущърб на полицаите и на обществото, а не реформа като надграждане.

Припомняме, че преди да влезе в политиката главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов очароваше масите с твърдението, че ако има власт би направил заплатите в МВР като тези в ДАНС. Разликата между двете беше в пъти, в полза на тайните агенти, чиято ефективност в момента няма да обсъждаме. Обещанието не беше спазено нито през първия, нито през втория мандат на Бойко Борисов. И двата приключили безславно по средата точно заради промяната на декларираните приоритети.

Запитан защо оборудването на огнеборците в Пловдив е втора употреба, говорителят на Националната служба съобщи: „В Пожарната няма дарение, което да не е втора употреба!“.

Въпреки запитването все още няма информация защо тези дрехи, които очевидно са негодни, след като са бракувани от Канада, са дадени като работни и предпазни на българските им колеги. Повече от ясно е, че едва ли огънят в България е по-щадящ от този в Канада, а всички би трябвало да са единодушни, че животът и здравето на пожарникарите ни е най-важният и на практика безценен актив на МВР и обществото.

Излишно е да пишем колко възпитателно за публиката е пожарникарите ни да са унизени с дрехи и каски втора употреба, надписани с имената на собствениците им – канадците. Няма смисъл и да припомняме колко мотивирани въпрeки отношението като към „хора, служители SECOND HAND“, от същите се очаква не само да пазят себе си живи, но и хората, на които се притичат на помощ.

Извън неприятните внушения с надписите на чужди имена по каските на нашите момчета, единствено правилното в случая е молебена и благословията на митрополита. Защото в просперираща ГЕРБ-България, под зоркия поглед на премиера-колега на огнеборците в Пловдив и началниците им, с бракуваните от едни и използвани от тях облекла, животът им е оставен наистина на Божията милост!

Преди много години Бойко Борисов пред деца и вдовици на загиналите служители на МВР със сълзи на очите каза: „Съгласен съм ортак на дявола да стана, ако мога да ги върна!“.

Днес, много години след оня разговор е интересно същият този Бойко Борисов какво ли би отговорил на сина на Тодор, например, който вижда баща си с каската на JOHN?

Ако е същият Бойко Борисов!

RNS