Различни зони за игри, спорт и знания ще радват най-малките варненчета в Деня на детето – 1 юни. Те ще бъдат разположени в пространството между Община Варна, градинката на Търговската гимназия и Икономическия университет, което ще бъде затворено за автомобили. Събитието е под надслов „Да поиграем навън“ и се реализира по инициатива на кмета на града Благомир Коцев.

Община Варна ще се погрижи за децата да има сапунени мехурчета, тебешири, ластици за скачане и още много игри от детството на техните родители. Ще бъде разположено и табло за оцветяване със забележителностите на Варна. 

Спирка на градския транспорт ще бъде брандирана с детски рисунки от конкурс на Общинския детски комплекс. В инициативата се включва и Народната астрономическа обсерватория и планетариум „Н. Коперник“, която ще предложи забавни занимания за деца като изработка на книжни самолети и занимателни уроци за тайните на реактивната сила. Литературно четене с автограф на детския автор Иванка Могилска пък организира Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“.

Демонстрации по карате киокошин на спортен клуб „Ичи Геки“, открита тренировка по художествена гимнастика на клуб „Чар ДКС“, както и подвижен кош за баскетбол на БК „Стар Баскет“ са част от спортните събития. Ще бъде разположен и гребен тренажор на СГК „Черно море“. Истински противопожарен автомобил ще очаква всички любопитни малчугани. 

Програмата:

1 юни (събота)

10:00 – 12:00 ч. и 14:00 – 16:00 ч. – демонстрация на противопожарен автомобил (до Икономическия университет)

10:00ч. – „Сръчко“ – работилница за рециклиращо изкуство

10:00 – 13:00 ч. – кош за баскетбол (БК „Стар баскет“) до Търговската гимназия

11:00 – 12:00 ч. – Карате-киокушин – демонстрация СК „Ичи Геки“ до Търговската гимназия

11:00 ч. – Игри от нашето детство (лимки)

11:00 – 12:30 – НАОП „Н. Коперник“ (работилница за хартиени самолети) 11:30 ч. – РБ „Пенчо Славейков“ – литературно четене с автограф с детския автор Иванка Могилска

12:00 ч. – детска градина „Иглика“ – дефиле по повод 60-годишнината от основаването си

След 12:00 ч. – децата от школите към ОДК ще се включат с рисунки на асфалт и литературно четене (около спирката на Търговската гимназия)

12:15 ч. – Изпълнение на детски песнички за Варна (Фондация „Калейдоскоп“)

12:00 – 14:00 ч. – архитектурна работилница на открито („АРХИкидс“)

14:00 ч. – Спортни танци с участие на публиката (СК „Черно Море“)

15:00 – 17:00 ч. –  открита тренировка по художествена гимнастика (КХГ „Чар-ДКС“)

16:00 ч. – гребен тренажор от СГК „Черно Море“

16.30 ч. – четене на любими детски книжки (РБ „П.Славейков“)

2 юни (неделя)

11:00 ч. – настолен шах и шах с големи фигури 

12:00 – 16:00 часа – безплатни уроци и демонстрации със скейтборд и ролери (школа за скейтборд и лонгборд „Прогресия“ )

16:30 – четене и картинен театър (РБ „П. Славейков“)

Поради големия интерес очакваме в програма да се включат още участници.

Автомобилите отстъпват място на децата

От 9:00 часа на 1 юни до 22:00 часа на 2 юни затворени за движение ще бъдат бул. „Сливница“ в частта от кръстовището с бул. „Мария Луиза“ до кръстовището с бул. „Княз Борис I“, както и бул. „Княз Борис I“ в частта от кръстовището с бул. „Сливница“ до кръстовището с бул. „Цар Освободител“. Без автомобилен трафик за същия период е и ул. „Иларион Макариополски“ в участъка от ул. „Александър Малинов“ до бул. „Сливница“. 

Движението по бул. „Цар Освободител“ няма да бъде спирано, а всички жители на улиците в описаната зона ще имат възможност да излизат и влизат в нея по обособени маршрути. В описания участък няма да е позволено напречното пресичане на затворените улици от пътни превозни средства. 

Градският транспорт

От 9 часа на 1 юни до 22 часа на 2 юни ще бъде преустановено обслужването на автобусни спирки „Академията“ и „Севастопол“ двупосочно. Линии 9, 14, 109 и 409 ще се движат по бул. „Осми приморски полк“, на кръстовището с бул. „Цар Освободител“ ще завиват надясно, на кръстовището с бул. „Княз Борис I“ ще се включват по маршрутите си.  Автобусите по тези линии ще обслужват спирка „Музея“ и спирка „Площад Съединение“ – на бул. „Цар Освободител“.