Ивановден е днес!

Големият днешен празник Ивановден /„Бог е милостив“ от старобългарски/ е в чест на Св. Йоан Кръстител, който предрича идването на Исус Христос и дава Свето кръщение (Богоявление) в река Йордан. И в народната вяра свети Иван кръщава новородения бог в „Йордан вода“, наричат го още Кум Иван, покровител е на кумството и побратимството.

В народните обичаи денят се нарича Ивановден, а още и Женски водици. Той е третият ден от поредица водни обреди, които по начало са много сходни. Първият е на „Попова Коледа„, вторият на Йордановден – наричан още Мъжки водици.

На Женски водици задължително се къпят сгодените моми, булките. Булката се къпела в девера или кума си, като го дарявала с кърпа и чорапи. Разбира се, задължително се къпят също именниците и децата за здраве. Явно навремето къпането не се е приемало за приятно нещо, тъй като по обичай можело да се откупиш с пари, за да не те къпят. На места се от „водичарки“ се извършва ритуала „Водици“, наподобяващ този на „совойниците“ на Зимния Кръстовден, но без освещаването на водата.

По традиция Ивановден се смята и за ден младото семейство, което е минало под венчилото през изминалата година. В тази връзка в Перушица, все още се извършва ритуала „Къпанки“. Смята се, че тези, които влязат в ледената река ще заченат здраво поколение.

Обредите за „Къпанките“ започват от сутринта. Най-близките се събират в дома на младото семейство, а домакинът посреща всеки с вино. По обяд гостите придружават младоженеца, който скача в реката. След него скача и кумът му, а след тях се изсипва бакър вино за здраве.

На празника в село Реселец пък изпълняват ритуала „Пренасяне през реката за здраве и берекет“, цялото село се пренася през реката, като се започва от момите. По традиция след това се играе „мокро хоро“ в реката.

В българските обичаи Ивановден е ден за побратимяване и кумство. Момчетата, които искат да се побратимят, ходят в домовете си, за да получат благословия от майката на другия. Тя ги посреща с китка бръшлян и чемшир завързана с червен конец и ги дарява с златна паричка – да е вечна дружбата им.

Ритуалът за побратимяване е следният: Младежите, които искат да са побратимят, стъпват с единия крак върху неизгаснали въглени – за да милеят един за друг. После отпиват вино – символ на кръвта, която ги свързва, и отчупват три обредни хляба, за да се свържат родите им. Ако са женени, съпругите им от този ден нататък ставали посестрими. Новото родство се закрепяло от три последователни танца: чепня – изпълнявана от посестримите, чер пипер – игран от мъжете на трите рода, и нямско хоро – с участието на всички. На обяд се ходи у кумовете, кумците носят пита, баница, месо, вино и подаръци.

Трапезата на Ивановден не се раздига до другата сутрин. Смята, се че ако си именник и не ти дойдат гости е лоша поличба. Характерно е приготвянето на варено жито, ястия с булгур, боб, ошав, печени ребърца, свинска пача, пиле с ориз, заек, свинско с кисело зеле, суджук, баница или питка.

Имен ден имат: Иван, Иванка, Ивайло, Ивайла, Ивелин, Ивелина, Иванина, Иво, Ива, Йоан, Калоян, Жан, Ян, Яна, Янко и производните им.

На 7-ми януари, Ивановден, повод да празнуват имат 6215 варненци, които носят името Иван и 2316 – Иванка. Според статистиката именици са още Ванко – 34 души, Ваньо – 43, Ваня – 766, Жан – 22, Жана – 276, Жанет – 89, Ива – 468, Ивайла – 326, Ивайло – 2571, Ивана – 117, Ивелин – 793, Ивелина – 1613, Йоан – 351, Йоана – 909, Йоанна – 356, Йовка – 237, Йовко – 29, Йово – 29, Йовчо – 52, Йонка – 81, Йонко – 55, Калоян – 1576 и Калояна – 34.